Ostrava i kraj finančně podpoří zamýšlený vznik oboru Zubní lékařství

„O obor stomatologie se snažíme už řadu let, shodu jsme našli za současného vedení Lékařské fakulty. Město uvolnilo přes 14 milionů korun, ve stejné míře ho podpoří kraj a bude to především na nákup přístrojového vybavení a dalších položek, které jsou v žádosti uvedeny. Podpora je rozložena do tří let,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

 

Motivací pro otevření oboru je především nedostatek zubních lékařů, kteří chybí nejen v Ostravě, ale v celém regionu i zemi. V první fázi by do ročníku mohlo být přijato deset až 15 studentů, následně se počítá se zhruba dvacítkou. „Ostravská univerzita s přípravami projektu nového oboru začala už v minulém roce, v lednu 2022 byl odevzdán akreditační spis a teď prochází externím hodnocením, včetně ministerstva zdravotnictví. První kroky akreditačního procesu byly tedy již zahájeny. Naší snahou je, aby první studenti nastoupili v Ostravě ke studiu Zubního lékařství už letos v září. Pokud to bude o rok později, tedy v září 2023, stále to s ohledem na složitost celé záležitosti budeme považovat za úspěch,“ řekl děkan Lékařské fakulty Rastislav Maďar.

 

Celkové náklady na vybudování základního zázemí a přípravu výuky jsou podle něj odhadovány na více než 40 milionů korun. S ohledem na finanční náročnost je projekt rozdělen do tří let. Mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová uvedla, že budoucí zubaři by měli mít k dispozici moderní zázemí, prostory pro výuku budou imitovat typickou zubní ordinaci včetně zubařských křesel a odpovídajícího vybavení.

 

„Stávající situace, kdy spousta lidí nemá vlastního zubaře a své potíže musí řešit pouze na zubní pohotovosti, je totiž neudržitelná,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Primátor v této souvislosti kritizoval fakt, že projekt nezískal podporu České stomatologické komory.

 

Lékařská fakulta se v minulosti dlouhodobě potýkala s problémy, Národní akreditační úřad tam v minulosti prověřoval pochybení při přijímání studentů. Vše vyvrcholilo v roce 2020 neudělením akreditace pro program Všeobecné lékařství. Fakulta nemohla přijímat nové studenty, nakonec akreditaci loni na jaře získala, ale nikoliv na standardních deset let, ale pouze na pět. Problémy fakulty a nezískání akreditace nakonec vedly k rezignaci někdejšího děkana Lékařské fakulty Arnošta Martínka, kterého nahradil epidemiolog Maďar.