Operátoři rozešlou klientům výzvu k nainstalování eRoušky

Praha 13. října (ČTK) – Tuzemští mobilní operátoři T-Mobile, O2 a Vodafone začnou odpoledne rozesílat všem svým zákazníkům s chytrými telefony prosbu ministerstva zdravotnictví o instalaci aplikace eRouška. Vyplývá to z informací firem.

Na operátory se v pondělí obrátila hlavní hygienička Jarmila Rážová, zda by nemohli SMS s informací o možnosti stažení eRoušky rozeslat klientům. „Se všemi našimi členy jsme se obratem domluvili, že tuto iniciativu v rámci vyhlášeného nouzového stavu podpoříme. Současně věříme, že instalace eRoušky může pomoci zbrzdit šíření pandemie,“ řekl ČTK výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

SMS u T-Mobilu a Vodafonu má obsahovat text zhruba v tomto znění: „Sdeleni MZCR: Prosime nainstalujte si na svuj chytry telefon aplikaci eRouska. Jak funguje a link na instalaci najdete zde www.erouska.cz. Aplikace Vas muze upozornit na setkani s COVID nakazenym. Dekuji. Jarmila Razova, hlavni hygienicka CR“. O2 pak má: „Sdeleni MZCR: Prosime nainstalujte si na vas chytry telefon aplikaci eRouska ZDE: (link) Aplikace nezna Vasi identitu ani polohu ale může upozornit na setkani s COVID nakazenym. Dekuji. Jarmila Razova, hlavni hygienicka CR“.

Ministerstvo zdravotnictví v polovině září představilo novou verzi aplikace. Na rozdíl od té první už nepomáhá s trasováním kontaktů, ale slouží k anonymnímu varování uživatele, že se mohl setkat s nakaženým člověkem. Aplikace běží na pozadí a sbírá přes bluetooth anonymně kontakty na další mobily, se kterými se uživatel setkal. V případě, že je někdo pozitivní, jeho mobil opět anonymně rozešle varování všem kontaktům, které mohl nakazit.

Pro správné fungování aplikace eRouška je potřeba aby uživatelé měli ve svém chytrém telefonu aktualizovaný operační systém verze minimálně Android 6 (Google) nebo iOS 13.5 (Apple).

jsa mal