Opařanská nemocnice má nedostatek kvalifikovaných dětských psychiatrů

„Mladí lékaři dávají přednost městu před venkovem. A přesto, že jsme unikátní zařízení se službami pro celou Českou republiku, stav odborníků je obecně katastrofálně poddimenzován. V naší nemocnici jsou mladí lékaři v pracovním poměru na krátkou dobu, což je přibližně tři roky, a pak vyhledávají pracoviště mimo venkov,“ uvedla mluvčí.

Podle Vojtěcha, jehož ministerstvo nemocnici zřizuje, by jedním z řešení byl převod části lůžek z Opařan do jihočeských nemocnic. „Chci najít řešení s kraji a pojišťovnami, které by to uhradily,“ uvedl ministr zdravotnictví. „Hledá se řešení takové, aby v případě krize byla akutní lůžka pro dětskou a dorostovou psychiatrii v Jihočeském kraji. Nejlépe v nemocnici České Budějovice,“ uvedla Voňavková. Dodala, že řada kvalifikovaných dětských psychiatrů je už v důchodovém věku.

JIhočeský hejtman Martin Kuba (ODS) dnes uvedl, že v regionu obecně není dostatek dětských psychiatrů. Podle něj je proto kraj schopný se situací pomoci jen v případě, že ministerstvo zdravotnictví zajistí dostatek kvalifikovaných odborníků. „Pokud ministerstvo přijde s vizí, tak budeme připraveni nějaké zařízení vybudovat třeba na území českobudějovické nemocnice,“ uvedl Kuba. Dodal, že by však mělo jít jen o prostory pro akutní lůžka pro dětské psychiatrické pacienty. Navíc by šlo primárně o potřeby pro Jihočeský kraj. „Rozhodně bychom nebudovali nové Opařany, kam by se umísťovali pacienti z celé republiky,“ řekl hejtman.

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech má 90 lůžek. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů od pěti do 18 let je z Jihočeského kraje. „Celkově za rok odléčíme na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé České republiky,“ uvedla mluvčí.

Areál nemocnice se rozkládá v barokním komplexu bývalého opařanského zámku, což byl původně od počátku 18. století jezuitský klášter. Po několika majetkových změnách začal provoz psychiatrické léčebny pro dospělé v září roku 1887. Psychiatrická péče o dospělé byla roku 1924 nahrazena dětskou psychiatrií.