Opalování, táboření, horká pára od hrnce a popáleniny jsou na světě

Léto – čas pro popáleniny. S horkými letními dny spojujeme nejen vyhřívání na slunci, ale taky táboráky, grilovací párty, výlety, kempování. Všechny tyhle činnosti milujeme a užíváme si jich na plno, velmi často ale vedou k popáleninám. Je proto důležité znát zásady první pomoci při popálení. Pokud zakročíme rychle, není nic ztraceno a my si můžeme v klidu užívat zbytku dovolené! 

Slunce a prevence

Účinný způsob, jak se spálení od slunce vyhnout, je nepodcenit prevenci. Důležité je pořídit si na léto kvalitní opalovací krémy nebo oleje. Pozornost při nákupu věnujte zejména ochrannému faktoru, který vybírejte podle fototypu vaší kůže a také podle prostředí, ve kterém budete léto trávit. Jiný ochranný faktor budete potřebovat na prázdniny v Čechách a jiný u moře v teplých jižních krajinách. Po opalování nezapomeňte kůži zklidnit krémem po opalování.

Betakaroten

Za prevenci před spálením se dá do určité míry považovat také betakaroten. Díky tomuto doplňku stravy získáte zdravější a krásnější opálení a tělo ho velmi dobře snáší.

Panthenol

Pokud už se na slunci spálíte, popáleniny co nejdříve ošetřete. Jako první pomoc dobře poslouží Panthenol, který ochladí bolestivá spálená místa a urychlí regeneraci popálené kůže. Pokud je spálení silnější, vhodná je například kalciová mast na popáleniny. Spálení od slunce běžně provází nepříjemné pálení a svědění kůže, od kterého vám poskytne rychlou úlevu třeba chladivý gel na popáleniny.

 

Táborák při západu slunce

Jedná se o romantiku, která nikdy nezestárne. Jenže zvýšené nebezpečí popálení hrozí nejen od sluníčka, ale lehce k němu přijdete i při grilování nebo u táborového ohně. O přípravě pokrmů v kuchyni a horké páře od hrnce ani nemluvě. Správné ošetření popálenin může značně přispět k jejich rychlému hojení. Hlavní zásadou je popáleniny chladit. Pokud se jedná o mírné popáleniny menšího rozsahu, stačí postižené místo chladit pod studenou tekoucí vodou nebo ponořením do vody.

 

Prázdniny – čas pro děti

Děti si prázdniny užívají, jsou neopatrné, nepozorné a rozpustile dovádí. Při domácí grilovačce či táboráku s vašimi sousedy dávejte proto na děti pozor nejen kolem ohně, ale i při jeho podpalování. U otevřeného ohně bychom měli dbát obzvlášť zvýšené opatrnosti, což ne všichni rodiče dodržují. Lékaři tak v létě musí řešit i úrazy způsobené pády na gril nebo do otevřeného ohniště při táboráku.

V případě rozsáhlejších popálenin nebo spálení u dětí je nutné nic nepodcenit a přivolat rychlou záchrannou službu. Do příjezdu lékaře je ale důležité poskytnout první pomoc. Nejprve se musí přerušit kontakt se zdrojem popálení a případně uhasit hořící oděv. Při sundávání oblečení ale buďte opatrní a přiškvařenou látku nikdy nestrhávejte. Následně začněte postižené místo chladit studenou vodou, nikoliv ledem ani mraženými potravinami.

 

Babské rady, které fungují

V době, kdy ještě nebyla medicína na takové úrovni jako dnes, měly naše babičky své vlastní rady, jak se co nejlépe vypořádat s popáleninami. Slyšeli jste o nich?

Kousek másla nebo sádla

Při malém opálení si rychle pomůžete díky máslu či sádlu. Ošetřete jimi postižené místo.

Studená voda

Nejčastější „první pomocí“ je ochladit bolestivé popáleniny studenou vodou, která prokrvuje tkáň.

Brambory

Na postižené místo můžete nanést vrstvu nastrouhaných brambor, jemně zabalit a nechat déle působit.

Cibule

Spáleninu natřete cibulí nebo vnitřní tenkou blanku z čerstvé cibule na spáleninu přiložte. Blanka uklidní bolest a podpoří úspěšné hojení malé spáleniny. Poraněné místo by mělo zůstat odkryté.

Aloe na všechno

Na popálení se používá také čerstvá šťáva z netřesku. Pokud máte doma v květináči aloe, rozřízněte list a přiložte ho přímo na ránu. Aloe a netřesk mají tišící účinky a podporují rychlejší zahojení popáleniny, která po čase zmizí bez jizvičky.

Levandule

Vynikajícím prostředkem první pomoci při spáleninách je levandulový olej. Pokud jej okamžitě nakapeme na popálené místo, po chvilce ustane bolest, netvoří se puchýře ani záněty.