Onko unie zahajuje spolupráci s ilustrátorem Janem Hofmanem

Tisková zpráva, 15. 9. 2016

 

Krátké komiksy přibližující odlehčenou formou život s metastatickou rakovinou prsu jsou k vidění na novém webu kampaně „NEJSEM na odpis“.

 

Nezisková organizace ONKO Unie, která nedávno zahájila osvětovou kampaň „NEJSEM na odpis“ zaměřenou na podporu a zlepšení kvality života žen s metastatickou rakovinou prsu, spouští v těchto dnech nové webové stránky s ilustracemi od Jana Hofmana.

Na webových stránkách jsou k dispozici informace nejen o nemoci samotné, ale také užitečné praktické rady pro pacientky a jejich blízké. Ženám schází doporučení, jak se vhodně stravovat, hýbat anebo o nemoci mluvit se svým okolím. Rodinní příslušníci, přátelé či kolegové z práce pro změnu potřebují poradit s tím, jak se k podobně nemocným ženám chovat. Chybí jim lepší porozumění toho, čím si pacientky po fyzické i psychické stránce v průběhu léčby procházejí. Věříme, že s tím vším jim naše nové stránky pomohou,“ říká Mgr. Petra Adámková, ředitelka ONKO Unie, a dodává: „Koncept webu je velmi nápaditý. Samotný text je prokládán ilustrovanými komiksy Jana Hofmana, které v odlehčené formě a s jistou nadsázkou poukazují na každodenní problémy a situace ze života nemocných žen.“

Jan Hofman vystudoval Pražskou konzervatoř, účinkuje v televizi, filmu a působí na mnoha pražských divadelních scénách. V současné době se kromě herectví věnuje také ilustrování a grafice. Vytvořil krátké komiksy pro blog a posléze i knihu „Kafe a cigárko“ jeho herecké kolegyně Marie Doležalové, za kterou obdržela literární cenu Magnesia Litera.

Za spolupráci s Janem Hofmanem jsme velmi rádi. Dokázal přesně vystihnout naši představu o vyznění celé kampaně, které svými ilustracemi pozdvihl o úroveň výš,“ doplňuje Adámková.

Cílem kampaně NEJSEM na odpis je informovat širokou veřejnost o metastatické fázi rakoviny prsu, která není tak často komunikována jako její raná forma. Jedná se o návrat onemocnění, kdy se rakovinné buňky rozšíří i do jiných orgánů v těle. Vyskytuje se až u 30 % pacientek po úspěšně prodělané léčbě rakoviny prsu a v současné době je nevyléčitelné. Přesto je na metastatickou rakovinu prsu třeba pohlížet jako na chronické onemocnění podobné například cukrovce nebo Crohnově chorobě. Díky správné léčbě se daří udržet vysokou míru kvality života pacientek, v průměru je to po dobu 3 až 5 let, často však 7 i více let. Ambasadorkami kampaně se staly herečky Dana Batulková a Jitka Smutná, které ztvárňují onkologicky nemocné pacientky ve hře Happy End v pražském divadle Rokoko.

ONKO Unie, o. p. s., se od roku 2011 zaměřuje na pomoc pacientkám s onkologickými onemocněními, zejména ženských orgánů. Je platformou pro setkávání lékařů podílejících se na léčbě onkologických onemocnění, pacientů se zhoubnými nádory i dárců, jejichž společným cílem je podporovat zlepšení kvality života onkologicky nemocných v České republice.

www.nejsemnaodpis.cz
www.onko-unie.cz

Více informací:

ONKO Unie, o. p. s., Petra Adámková, petra.adamkova@onko-unie.cz, mobil 607 216 236

Crest Communications, Jana Bakešová, jana.bakesova@crestcom.cz, mobil 731 613 604