Okurky a jejich prospěch pro zdraví i krásu

Autor: redakce | Doporučené články |

Napadlo vás někdy při konzumaci okurky, co vlastně díky tomu děláte pro své zdraví? Okurka je poměrně oblíbená zelenina, málokdo ale ví, jak moc zdraví prospěšná vlastně je. Nejenže jde o velmi dietní potravinu, díky obsahu vlákniny, vitamínů a dalších prvků navíc pozitivně ovlivňuje naše zdraví.

Dužina okurky se skládá z více jak 95 % vody, zbytek tvoří cukry, minerály a množství vitamínů. Tato zelenina obsahuje především vitamíny C, A, B1 a B2, ale také třeba vitamín K, který je prospěšný pro naše kosti. Důležité jsou i bílkoviny, které obsahuje a dělají z ní často i kosmetický přípravek. V čem nám tedy okurky mohou pomoci?

Pomáhají s hydratací a trávením

Jak bylo již řečeno, okurky jsou z většinové části voda, která nám pomáhá se dostatečně hydratovat. Zároveň je prospěšná při potížích se stolicí díky vysokému obsahu vlákniny.

Obsahují antioxidanty

Okurky kromě vitamínů a minerálů obsahují také velké množství antioxidantů, které jsou pro naše tělo zásadní. Tyto látky bojují proti radikálům, které způsobují rychlejší stárnutí buněk v těle a postupem času mohou způsobit například choroby srdce či cév.

Podporují zdravé kosti

Jelikož jsou okurky silným zdrojem vitamínu K, podporují vstřebávání vápníku do kostí, čímž snižují šance na vznik osteoporózy. Konzumace této zeleniny je tak nadmíru vhodná pro lidi ve starším věku, kteří tímto problémem často trpí.

Mají okurky vliv na náš vzhled?

Pravděpodobně jste to někdy viděli ve filmech, možná to praktikujete sami – okurky na očích. Zajímá vás, zda je to jen pověra, nebo to má opravdu nějaký význam? Pravda je, že okurky obsahují relativně velké množství draslíku a hořčíku, což jsou minerály, které podporují zdraví pokožky. Zároveň obsahují již zmiňované antioxidanty, které zabraňují předčasnému stárnutí buněk, tedy i kůže.

Přiložením koleček této zeleniny na pleť jí dokážete nejen hydratovat, ale okurka také stahuje póry a působí protizánětlivě. Pomoci může proti akné, ale i jiným kožním problémům. A tím její účinky nekončí.

Chystáte se ven a zrovna si pokládáte okurky na pleť. Vložte si jednu i do úst. Okurky pomáhají pohlcovat pach z bakterií, které se přirozeně drží v našich ústech. Fungují tudíž i jako taková přírodní žvýkačka, díky které si déle udržíte svěží dech.

A jak je to s hubnutím?

Ze všeho, co bylo již řečeno vyplývá, že okurky do dietního jídelníčku jednoznačně patří. Prvním důvodem je množství vody, které působí detoxikačně a pomáhá dostávat toxiny ven z těla. Další výhodou je fakt, že okurky obsahují absolutní minimum kalorií a tuků. Důležité pro hubnutí jsou i další látky v okurkách obsažené, jako jsou právě antioxidanty, vláknina a vitamíny A, B a K.