Odborník radí: Výběr autosedačky usnadní nezávislé testy, bezpečnost potvrdí oranžový štítek

Při výběru autosedačky u českých rodičů převládá zájem o bezpečnost dítěte, kterou považují za nejdůležitější kritérium. Na trhu se však v současnosti stále objevuje velké množství nekvalitních autosedaček, které požadavek na bezpečnost nesplňují. Rodiče přitom mnohdy nemají šanci na první pohled poznat nekvalitní produkt. Řešením jsou specializované prodejny a nezávislé testy, kterými se Češi řídí stále více.

Výběr autosedačky je důležitým rozhodnutím všech rodičů, kteří chtějí mít své děti v bezpečí i na cestách. Vzhledem k široké nabídce dětských autosedaček se lidé nemohou spoléhat pouze na cenu. Při jejich výběru je nutné se řídit podle několika kritérií. Velmi důležitá je výška a váhová kategorie dítěte. U tohoto kritéria se však nejedná pouze o váhu. Rodiče musí brát v úvahu také to, zda již dítě samo sedí. V každém případě je vhodné sedačku vyzkoušet a zjistit, zda například hlavička dítěte nepřesahuje horní díl autosedačky.

Bezpečnostní normu hledejte na oranžovém štítku

Neméně důležitým kritériem jsou technické parametry automobilu, kterým musí autosedačka odpovídat. V mnoha případech je dětská sedačka přichycena ke karoserii automobilu pomocí jednotného technického systému Isofix. Tento systém se skládá z přivařených kovových ok, která jsou připevněna k podlaze auta nebo jsou součástí sedadla. Další možnost představuje uchycení za pomocí bezpečnostních pásů. Rodičům doporučujeme, aby se zajímali rovněž o parametry sedačky. Veškeré autosedačky, které se prodávají v rámci EU, musí splňovat bezpečnostní normy ECE R44/03 nebo ECE R44/04. U schválených autosedaček se nalézá viditelné označení normy na oranžovém štítku.

U specializovaného prodejce se vyhnete nekvalitním plastům

Kvalitní autosedačku nelze bohužel vždy jednoznačně a jednoduše identifikovat. Přestože to nemusí být na první pohled zřejmé, u nekvalitních modelů jsou použity levné plasty, které při nárazu nezvládají tlak. Ve většině případů se tyto sedačky nedají do automobilu ani správně upoutat a hrozí tak nebezpečí. Často se setkáváme také s potahy sedačky, které jsou vyrobeny z neprodyšných materiálů. V takovém případě se špatně odvádí pot dítěte a mohou se šířit bakterie. V rámci bezpečnosti přepravy dětí doporučujeme výběr sedačky pouze u kvalitního a specializovaného prodejce. Ten rodičům poradí, jaká sedačka je pro jejich dítě nejvhodnější a odpoví na veškeré případné dotazy.

Aktuálně se Češi při výběru autosedačky rozhodují dle nezávislých testů

V České republice dávají lidé aktuálně nejvíce přednost autosedačkám ve váhové kategorii 9 – 18 kg, které jsou určeny dětem od 9 měsíců do 4 let. Tento typ autosedačky doporučujeme dětem, které už se umí samy posadit, ale přesto potřebují ještě oporu do všech stran. V autosedačce jsou navíc chráněny pěti-bodovým bezpečnostním pásem, který směřuje síly působící při nárazu přes silné kosti těla do sedačky. Tento pás lze jednoduše přizpůsobit velikosti dítěte, které je tak v sedačce ve větším bezpečí. Kromě toho se lidé aktuálně často rozhodují dle výsledků různých nezávislých testů, mezi které patří například ADAC nebo dTest .

Autorem komentáře je Lukáš Fiala z internetového obchodu s dětským zbožím Funbaby.cz, který se zaměřuje na nabídku kvalitních kočárků a autosedaček.


O eshopu Funbaby.cz

Internetový obchod Funbaby.cz, který v tuzemsku nabízí široký sortiment kojeneckého a dětského zboží, funguje již od roku 2011. Spolu s ním byly zprovozněny dvě kamenné maloobchodní prodejny s názvem FunBaby, jejichž provozovatelem je firma Baby Direkt s.r.o. představující společnost s 23 letou tradicí v oboru velkoobchodu s dětským a kojeneckým sortimentem. Vizí společnosti je neustále obnovovat a obměňovat své zboží tak, abych nabízeli vždy čerstvý, svěží a moderní sortiment. Proto se výrobkové řady obměňují i několikrát v roce, a proto firma stále přichází s novými výrobky. Díky tomu nabízí, jako výhradní dovozce, bez prodlení aktuální novinky významných výrobců jako CAM, BRITAX RÖMER, ZOPA, SMART TRIKE,JOLLY RIDE, NUVITA, WEINA, BUMPRIDER, BABY FEHN, CLIPPASAFE, INJUSA, DOOMOO, OKIEDOG.

 

 

 

Kontakt

Lenka Rudišová
PR & Media Manager

LESENSKY.CZ s.r.o.
mobil.: +420 777 399 005
e-mail: rudisova@lesensky.cz
Navrátilova 224/1, 616 00 Brno
www.lesensky.cz