Odborníci z Brna chtějí rozhýbat pacienty po rakovině krve

Brno 7. září (ČTK) – Vylepšený tréninkový program pro pacienty po rakovině krve chtějí zavést odborníci z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity (MU) v Brně. Na cvičení, jehož cílem je umožnit pacientům návrat do stavu před nemocí, pracují čtyři roky. Vzniknout má ucelená tréninková metodika, kterou by mohla přebrat onkologická centra. Brno je zatím jediné místo v ČR, kde mohou pacienti pod odborným vedením cvičit. Uvedli to dnes zástupci sportovní fakulty a Fakultní nemocnice Brno.

„Skupinou našich pacientů jsou pacienti s nádorem krve či krvetvorné tkáně. Těžištěm jejich léčby tak není operace jako u karcinomů prsu, plic nebo střeva, ale chemoterapie. Ta má bohužel dlouhodobé nežádoucí účinky,“ řekla Andrea Janíková z Interní hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno. Pacienti podle ní trpí chudokrevností, nízkou srážlivostí krve, nízkou imunitou a především vyčerpaností. „I po ukončení léčby si stěžují na pocity nevýkonnosti, slabosti, bušení srdce, krátký dech, bolesti hlavy, poruchy spánku a podobně,“ dodala.

Podle Janíkové i vedoucí programu Kateřiny Kapounkové pacientům škodí, pokud se nehýbou a příliš se šetří. „Snažíme se změnit široce rozšířený názor, že onkologičtí pacienti by se neměli dále unavovat pohybem. Řízená vhodně zvolená aktivita má celou řadu pozitivních účinků. Kladně působí například na úzkostné a depresivní stavy, zvyšuje kardiovaskulární výkonnost, respirační výkonnost a obecně zdatnost člověka a vede i ke zvýšení kvality života,“ řekla Kapounková.

Cvičební program sestává ze čtyř fází. Po vyšetření pacientů, stanovení vhodné intenzity zátěže a nastavení individuálního pohybového programu nastává druhá fáze tříměsíčního respiračního tréninku. Respiračními pomůckami pacienti posilují dechové svaly a předcházejí tím potížím ve třetí fázi, kterou je takzvaný kardiorespirační trénink. Nové zátěžové vyšetření zkontroluje pacientovu kondici a nastaví jeho tréninkovou frekvenci. Pacient poté dochází třikrát týdně na kardiotrénink a po třech měsících následuje opět tříměsíční individualizovaný pohybový režim.

Programu se od roku 2013 zúčastnilo 41 klientů. Spolu s Fakultou sportovních studií MU je do programu zapojen Ústav ochrany a podpory zdraví Lékařské fakulty MU i Centrum univerzitního sportu. Odborníci však onkologicky nemocným pacientům pomáhají ve svém volném čase a pojišťovna program nehradí.

„Dnešní pohybová péče v nemocnicích dokáže pacienta tak maximálně postavit na nohy. Rehabilitační pracovníci nejsou v současné chvíli připraveni na to, aby s pacienty cvičili a připravovali je ve smyslu rekondiční zátěže. Přitom je to z hlediska návratu do běžného života velmi důležité. Naším největším problémem jsou ale zatím finance. Věnujeme se tomu, protože jsme do toho nadšení, ale pokud chceme pomoci širšímu okruhu lidí, dlouhodobě je to neudržitelné,“ řekla Kapounková.

Tereza Hálová dvd