Odborníci: Stát by měl měřit kvalitu nemocnic, výsledky zveřejnit

Praha 19. září (ČTK) – Stát by měl podle odborníků začít měřit kvalitu nemocnic, do budoucna ale i praktických lékařů. Výsledky by se měly zveřejňovat, neshodují se ale kdy a jakou formou. Nutný bude ale jejich komentář, aby byly pro pacienty srozumitelné. Řekli to na dnešní diskusi Koalice pro zdraví o kvalitě zdravotní péče.

„Pokud budeme zveřejňovat data, pak s tím musí jít peníze. Protože všichni pacienti půjdou tam, kde budou zhodnoceni jako lepší,“ řekl v diskusi Adam Vojtěch z ministerstva financí, který je zdravotnickým expertem hnutí ANO. Také zástupci zdravotních pojišťoven souhlasí s tím, že platba by v takovém případě měla být vázána nikoliv na zdravotnický výkon, ale na pacienta.

Pokud by se začalo s přípravou systému hodnocení okamžitě, bude podle ekonoma Pavla Hroboně, který byl i náměstkem ministra zdravotnictví, připravený za tři až pět let.

Podle Vojtěcha by se mohlo začít zveřejněním informací o počtech jednotlivých výkonů, které udělá konkrétní nemocnice. „Pokud by nesplňovala určitý objem, nemusí jí pojišťovna konkrétní úkon nasmlouvat,“ dodal. Ukončení péče v menších nemocnicích ale podle prezidenta Asociace zdravotních pojišťoven Ladislava Friedricha nenajde politickou podporu a setká se i s odporem pacientů.

Pacientům se proto podle nich musí vysvětlovat, že čím více výkonů nemocnice udělá, tím je v nich lepší. „To by mělo být důležitější než to, že ji mám za barákem,“ dodal Vojtěch. Jednou z cest, jak pacientům data z hodnocení nemocnic předat srozumitelně, by podle Friedricha bylo poskytnout je jejich praktickému lékaři, který by je interpretoval.

Nyní mají nemocnice možnost nechat si kvalitu péče změřit externími firmami jako součást takzvané akreditace. Mnohé to dělají, ale výsledky používají jen pro své účely. „Nemáme problém výsledky našich center zveřejnit téměř okamžitě. Musí to ale udělat i ostatní, nejméně fakultní nemocnice,“ řekl v debatě ředitel brněnské fakultní nemocnice Roman Kraus. Akreditace by podle něj měly být povinné.

V zahraničí jsou v měření kvality nemocnic mnohem dál. Například v Británii podle Hroboně už několik let zveřejňují data o kardiologických operacích a od loňského roku i o úspěšnosti konkrétních lékařů, kteří je dělají. V Německu podle Vojtěch musí nemocnice každé dva roky publikovat zprávu o kvalitě a podle ní s ní pojišťovny uzavírají smlouvy. Zároveň existuje speciální instituce, která má na starosti zveřejnění dat tak, aby byla srozumitelná pro pacienty.

van snm