Od ledna stoupnou platy lékařům či pracovníkům v kultuře

Praha 1. ledna (ČTK) – Lékařům a sestrám ve většině nemocnic v Česku ode dneška stoupnou platy. Ne všechna zařízení ale přidají zaměstnancům deset procent, jak schválila vláda. Polepší si i zaměstnanci příspěvkových organizací v kultuře či řidiči linkových autobusů. Už na začátku loňského listopadu vzrostly také platy státních zaměstnanců, úředníků, hasičů, vojáků nebo policistů, v září dostali přidáno učitelé a nepedagogičtí zaměstnanci v regionálním školství. Od začátku roku se zvyšuje o 1100 korun na 11.000 korun také minimální mzda.

Vláda rozhodla o většině nařízení, díky kterým se zvýšily platy různých skupin zaměstnanců, krátce před říjnovými krajskými a senátními volbami. Od opozice či prezidenta Miloše Zemana si koaliční strany vysloužily kritiku, že rozdávají „dárečky“, aby přilákaly voliče. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) naopak další růst minimální mzdy a platů pracovníků veřejného sektoru řadí mezi cíle kabinetu pro tento rok. Chce tak vyvíjet i tlak na soukromý sektor, protože odměny za práci jsou podle něj v Česku nízké.

Lékaři a sestry museli na růst mezd počkat až do roku 2017 kvůli platnosti nové úhradové vyhlášky. Ne všechna zařízení však přidají celých deset procent a některé nemocnice také budou muset část peněz na navýšení mezd hledat ve svých rezervách, protože prostředky podle nové úhradové vyhlášky nebudou stačit.

S desetiprocentním růstem počítají ve Středočeském, Plzeňském, Moravskoslezském, Jihomoravském kraji či na Vysočině. Například v Krajské nemocnici Liberec avizovali růst o 6,5 procenta. Nemocnice by potřebovala o 20 milionů více, než dostane. Část peněz z navýšení úhrad od pojišťoven nemocnice vydá na nezdravotnický personál, který má tarif na úrovni minimální mzdy. Sedmiprocentního růstu mezd by se měli dočkat v městských nemocnicích v Jilemnici na Semilsku a v Semilech. Zhruba o osm procent navýší tarify jihočeské nemocnice.

S dosud nejvyšším rozpočtem bude letos hospodařit ministerstvo kultury a 200 milionů korun do něj přibylo i na zvýšení platů. Pracovníci v kultuře by měli mít platy vyšší o deset procent. Šoférům linkových autobusů vzrostou mzdy zhruba o třetinu z nynějších 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Vláda se zatím neshodla, zda náklady související s navýšením mezd bude kromě krajů hradit i stát. Sobotka řekl, že pokud se kraje na vládu se žádostí o pomoc či spoluúčast obrátí, je kabinet připraven jednat.

Na výplatních páskách dalších pracovníků se projevily změny už v minulém roce. Zaměstnanci ve veřejných službách, úředníci, vojáci, policisté či hasiči mají od 1. listopadu o čtyři procenta vyšší platové tarify. Tarify učitelů stouply na začátku školního roku o šest procent, ostatním pracovníkům ve školství o čtyři.

jzf sdv rot