O nové zdravotní obory v České Lípě je zájem, hlavně o sestry

Česká Lípa 16. března (ČTK) – O nové zdravotnické obory, které se v září otevřou v České Lípě, je zájem. Škola má 51 přihlášek. Velký zájem je hlavně o maturitní obor zdravotnický asistent, což jsou zdravotní sestry, řekl dnes ČTK hejtmanův náměstek pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). V České Lípě bude detašované pracoviště liberecké zdravotní školy, do dvou oborů tam může přijmout až 60 studentů.

„Na zdravotnického asistenta se přihlásilo 37 zájemců. Někteří se hlásí i na gymnázia, a tak může dojít k poklesu. Pokud bychom ale naplnili tu hranici 25 až 30 studentů, tak budeme spokojeni,“ doplnil Tulpa. O tříletý učňovský obor ošetřovatelství je podle něj zájem menší. „Tam je zájem 14 a rádi bychom to navýšili aspoň na těch 20, což by bylo optimální,“ řekl. Řešit se to podle něj bude zřejmě dalším kolem přijímacího řízení podobně jako v dalších učňovských oborech.

Budoucí zdravotní sestry a ošetřovatelé se v kraji zatím učili jen ve zdravotnických školách v Liberci a Turnově. Na Českolipsku škola chyběla. Otevřením detašovaného pracoviště reagoval kraj podle Tulpy na poptávku českolipské nemocnice i sociálních zařízení v regionu. V České Lípě nabízí studium čtyřletého oboru zdravotnický asistent a tříletého oboru ošetřovatel. Zatím bude škola sídlit v prostorách Obchodní akademie na náměstí Osvobození. Přijímací řízení se uskuteční 12. a 16. dubna.

S praktickou výukou budoucích zdravotníků pomůže Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. „My jsme připraveni se školou úzce spolupracovat, co se týče například odborného vybavení učeben. Počítáme s tím, že žáci k nám do nemocnice budou chodit na praxi. Poskytneme jim odborné vedení, máme k tomu vyškolený i náš personál, zejména z řad vrchních sester, které se na té výuce budou podílet,“ řekla ČTK mluvčí druhé největší nemocnice v kraji Kateřina Amrichová. Nemocnice je podle ní připravena nabídnout studentům například také stipendia, zajistit ubytování nebo některé benefity, které získávají zaměstnanci.

Leona Vacková kš