Nový koronavirus ve vzduchu přežije tři hodiny, uvádí vědci z USA

Washington 18. března (ČTK) – Nový typ koronaviru, který způsobil globální zdravotnickou krizi, může v být kapénkách vznášejících se ve vzduchu nebezpečný i několik hodin, na některých typech povrchu pak může přežívat i celé dny. Naznačuje to studie vědců amerického institutu NIAID, který je součástí Národního ústavu zdraví (NIH) Spojených států. Zjištění, která se zatím neobjevila v žádné odborné publikaci, mohou podle agentury Reuters posloužit jako vodítko pro prevenci onemocnění COVID-19, které už má ve světě asi 8000 obětí.

Podobně jako další viry, které oslabují dýchací soustavu, se i nový virus SARS-CoV-2 šíří prostřednictvím kapének, tedy miniaturních kapiček slin či nosního sekretu, které infikovaný člověk vypouští nosem a ústy. Zatím ale není zcela jasné, jak dlouho může zůstat aktivní mimo lidské tělo. Pokusy čínských vládních epidemiologů například ukázaly, že po vykašlání může ve vzduchu setrvávat 30 minut.

Podle týmu výzkumníků z NIAID ale kapénka uvolněná při zakašlání či kýchnutí může jiného člověka nakazit i o tři hodiny později. Co se týče přežívání na povrchu předmětů, dospěli američtí vědci k podobným závěrům jako ti čínští. Na kartonu prý virus SARS-CoV-2 zůstává aktivní až 24 hodin, na plastovém či nerezovém povrchu byl „funkční“ virus zaznamenán dokonce i po třech dnech. Nejkratší byla jeho životnost na mědi, kde při pokusu zůstal nebezpečný jen čtyři hodiny.

Odborníci z NIAID se při experimentu snažili simulovat pobyt nakaženého člověka v domácím nebo nemocničním prostředí a to, jak by mohl infekci šířit kašlem a doteky. „Použili nástroj na dávkování aerosolu, který reprodukoval mikroskopické kapénky vytvářené při kašlání a kýchání,“ vysvětluje Reuters.

Zpravodajský web BBC uvádí, že jediné zakašlání může do vzduchu rozptýlit až 3000 takovýchto kapiček. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), Světová zdravotnická organizace (WHO) i další zdravotnické instituce proto zdůrazňují, že důkladné mytí rukou a dezinfikování často používaných ploch je klíčové při snaze omezit šíření nemoci COVID-19.

„Vědecké bádání ukázalo, že koronaviry lze deaktivovat do jedné minuty, když se povrchy dezinfikují 62 až 71 procentním alkoholem, nebo čistícími prostředky s peroxidem vodíku či chlornanem sodným,“ píše BBC. Zároveň prý není jasné, jak dlouho může být nový koronavirus nebezpečný poté, co se zachytí na oblečení nebo jiných površích, které nelze tak snadno očistit.

lex jd