Novela: Lékaři předepisující konopí budou hlásit výsledky léčby

Praha 17. prosince (ČTK) – Lékaři předepisující pacientům léčebné konopí budou nově hlásit úřadům výsledky léčby. Počítám s tím novela dvou zákonů a návrh vyhlášky, který ministerstvo zdravotnictví předložilo k připomínkám. Podávat se mohou do 31. prosince. Léčebné konopí má v Česku předepsáno asi 700 lidí, nejčastěji na chronickou bolest, užívají ho ale také nemocí s rakovinou, AIDS nebo roztroušenou sklerózou.

Vyhláška navazuje na změny zákonů o léčivech a o veřejném zdravotním pojištění, které od ledna příštího roku umožňují hradit pacientům 90 procent ceny léčebného konopí ze zdravotního pojištění.

„Součástí novely zákona o léčivech se stala povinnost lékaře předepisujícího individuálně připravovaný léčivý přípravek s obsahem konopí pro léčebné použití poskytovat Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv informace o výsledcích léčby jednotlivých pacientů, a to v anonymizované podobě,“ uvádí dokument.

Léčebné konopí předepisuje nyní několik desítek lékařů. Data budou hlásit přes webový formulář Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, který má na starosti i nákup léčebného konopí pro české pacienty od výrobce a jeho distribuci do lékáren. O pacientovi bude kromě diagnózy a podrobností o léčbě včetně například nežádoucích účinků úřad znát jen pohlaví a věk. Údaje bude hlásit jednou na rok, vždy do konce března.

Podle dokumentu odborná lékařská veřejnost poukazuje na to, že k léčbě konopím chybí dostatek klinických studií, kvůli kterému je přístup lékařů nejednotný. „V současné době neexistuje klinická studie realizovaná v ČR, která by účinnost konopí prokazovala a dávala předepisujícím lékařům klinická data, na jejichž základě by dokázali konopí v léčbě využívat v takovém množství, takovým způsobem a u takových skupin pacientů, u kterých je tato léčba přínosná,“ píše se v dokumentu.

Sběr a následné vyhodnocování dat od pacientů se tak podle ministerstva stane jedním ze zdrojů k dalšímu využití konopí pro léčbu. V následujících letech bude podle návrhu vyhlášky nutné oprávněnost léčby konopím na základě těchto dat znovu posoudit.

Pojišťovny budou od ledna příštího roku hradit nejvýše 90 procent ceny z 30 gramů léčebného konopí pro jednoho pacienta měsíčně. Případné vyšší množství, nejvýše 180 gramů, by podléhalo souhlasu revizního lékaře. Kritici uvádějí, že navrhovaná maximální měsíční dávka je nedostatečná.

Pacientů, kteří užívají léčebné konopí, v Česku přibývá. Letos v květnu jich bylo 665 a lékaři jim předepsali přes pět kilogramů konopí, loni za celý rok to bylo 447 pacientů a 4,8 kilogramu předepsaného konopí.