Nové vedení FN Ostrava chce posílit některé obory

Ostrava 14. června (ČTK) – Nový management Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) chce zřídit nové kliniky. Vzniknout by měla například II. interní klinika se zaměřením na gastroenterologii a diabetologii, ale přibýt by mohlo i akreditované pracoviště pro klinickou imunologii, které v regionu chybí. Nemocnice chce zdvojnásobit také počet lůžek na plicní klinice. Novinářům to dnes řekl ředitel nemocnice Evžen Machytka

„Identifikovali jsme obory, u kterých rozhodně nejsme odborně na špici v rámci Moravskoslezského kraje. Z logiky věci se domnívám, že fakultní nemocnice ani nemůže mít žádné jiné ambice, než dosahovat té nejšpičkovější úrovně,“ uvedl důvody pro vznik pracovišť Machytka, který se jako lékař zaměřuje na gastroskopii, kolonoskopii nebo endoskopickou léčbu obezity. Podle něj se chce nové vedení FNO výrazně soustředit také na rozvoj kardiologie a robotické chirurgie.

Podle ředitele už nemocnice začala o možném rozšíření jednat s představiteli největší zdravotní pojišťovny VZP. Jednání jsou však zatím v počátku. „Budu velice spokojený, když k navýšení některých těch lůžkových kapacit dojde v horizontu pár měsíců a vzniku nějakého nového pracoviště dejme tomu do jednoho roku,“ řekl Machytka.

Nemocnici stále chybí několik desítek zdravotních sester na několika klinikách, mezi nimiž je například neurochirurgie. Podle Machytky od jeho nástupu nemocnice přijala zhruba 30 sester a 20 lékařů a v nejbližší době by mělo nastoupit do zdravotnického zařízení další 20 sester z řad absolventek vysokých a středních škol. Počet lékařů podle Machytky aktuálně splňuje potřeby takzvané systemizace, což jsou nejmírnější kritéria na minimum pracovníků, kteří mohou na oddělení pracovat.

„Nicméně probíhá hloubkový personální audit a chceme identifikovat některé kliniky, kde třeba máme zdánlivý dostatek, ale realita může být jiná,“ uvedl Machytka. Za nejdůležitější investici pro budoucí rozvoj nemocnice ředitel považuje vybudování moderních operačních sálů, kterých by nemocnice potřebovala deset. Ve špatném stavu je podle Machytky například i krevní centrum.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO) v únoru odvolal bývalého ředitele, někdejšího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Ministerstvo jeho tehdejší odvolání zdůvodnilo manažerským selháním vedoucím k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělým navyšováním hospodářského výsledku a střetem zájmů. Vedením nemocnice byl dočasně pověřen právě Machytka, který pak zvítězil ve výběrovém řízení.

Nemocnice má téměř 3300 zaměstnanců. Loni hospitalizovala 44.966 pacientů a provedla 611.853 ambulantních vyšetření.

Martina Helánová kš