Nová ostravská ambulance nabízí vyšetření sportovcům

Ostrava 10. března (ČTK) – Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství Fakultní nemocnice Ostrava rozšířila spektrum svých odborných ambulancí. Začala nabízet vyšetření i preventivní prohlídky v ambulanci tělovýchovného lékařství, která se zaměřuje nejen na vrcholové sportovce, ale také na veřejnost. Novinářům to dnes sdělila mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

„Služby naší nové ambulance mohou využívat i laici, kteří rádi sportují a chtějí znát svůj zdravotní stav. Přijít mohou i lidé, kteří se snaží změnit svůj životní styl a chtějí začít intenzivně sportovat, ale neví si rady, jaký typ sportovní aktivity je pro ně vhodný,“ uvedl přednosta kliniky Dalibor Pastucha.

Ambulance tělovýchovného lékařství, která je zatím v provozu každý čtvrtek, mimo jiné rovněž potvrzuje přihlášky ke studiu na vysoké školy se zaměřením na sport. K preventivní prohlídce sportovce není nutná žádanka, ale tyto prohlídky nehradí zdravotní pojišťovny. „Pouze k potvrzení o zdravotní způsobilosti je u dětí do 18 let, které jsou výkonnostními či vrcholovými sportovci, potřeba předložit výpis ze zdravotní dokumentace od praktického lékaře,“ upřesnila mluvčí.

Podle přednosty v současnosti už téměř neexistují diagnózy, kvůli kterým by lékaři svým pacientům zcela zakázali sportovat. „Naopak se snažíme najít vhodnou pohybovou aktivitu i pro pacienty, kteří mají nějaké omezení. Například pro pacienty s astmatem, obezitou nebo hypertenzí je dobře zvolený typ sportovní aktivity automatickou součástí jejich léčby a podílí se na zlepšení jejich zdravotního stavu,“ doplnil Pastucha.