Nová metoda znamená naději pro pacienty s VPMD

Praha, 30.6.2016 (Guideline) – Chirurg Očního centra Praha doc. MUDr. Jiří Pašta, CSc., FEBO provedl 22. června unikátní implantaci Schariothovy makulární čočky. Jedná se o první operaci svého druhu na soukromých klinikách v ČR. Novinka představuje velkou naději pro pacienty s dosud neléčitelnou věkem podmíněnou makulární degenerací (VPMD).

 

Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) je nejčastější příčinou těžké ztráty zraku u starších lidí. Zejména její „vlhká“ forma postupuje velmi rychle a dokáže zničit zrak během několika týdnů či měsíců. Toto onemocnění, patří k nejzávažnějším onemocněním sítnice a v rozvinutých zemích je nejčastější příčinou praktické slepoty. Nedá se dosud léčit, pouze zpomalovat.

 

Současné řešení pro pacienty s VPMD spočívalo v rehabilitačních pomůckách pro slabozraké, jako jsou brýle, lupové brýle, lupy a jiné zvětšovací pomůcky či elektronická zařízení. Tyto pomůcky jsou pro pacienty řešením, ale jejich nevýhodou je obtížná manipulace, redukce zorného pole, vysoká cena a zároveň pacientům vadí i společensky. Druhou možností dosavadní léčby bylo pro pacienty chirurgické řešení speciálními nitroočními čočkami, které jsou sice funkční, ale mají řadu nevýhod jako je například redukce vidění na dálku, zmenšení zorného pole, problém s adaptací vidění nebo možnost implantace jen v kombinaci s operací šedého zákalu.

 

Více než 30 milionů lidí na světě je dnes postižených věkem podmíněnou makulární degenerací (VPMD). Přibližně 15 % z nich má pokročilé stádium onemocnění ve formě vlhké formy VPMD. Předpokládá se, že celosvětově počet obyvatel starších 65 let se více než zdvojnásobí ze současných 390 miliónů na 800 miliónů v roce 2025. Experti předpovídají, že počet pacientů s vlhkou formou věkem podmíněné makulární degenerace bude úměrně stoupat.

 

Schariothova makulární čočka je zcela novou nitrooční čočkou, která pacientům s VPMD přináší novou šanci na vidění. Jedná se o snadné a bezpečné chirurgické řešení, při kterém je pacientovi do lepšího oka implantována bifokální nitrooční čočka s centrální optikou. Výhodou Schariothovy makulární čočky je dostatečné zvětšení, které zachovává zorné pole pacienta (nezmenšuje jej) a neovlivňuje vidění do dálky. Ačkoli tato nitrooční čočka byla implantována ve světě a v Evropě ve velmi malém množství, podle dosavadních výsledků se zdá, že by právě Schariothova makulární čočka mohla být pro pacienty s VPMD novou šancí na lepší vidění.

 

První operovanou pacientkou, které v Očním centru Praha pan docent Pašta implantoval novou Schariothova makulární čočka, byla 87-letá paní z Mostu. Po operaci pacientka nyní vidí bez optických pomůcek i na blízkou vzdálenost. K průběhu této unikátní operace pan docent Jiří Pašta říká: “Operace proběhla zcela v pořádku a první výsledky se zdají být velmi dobré. Věřím, že tato nitrooční čočka znamená nadějný způsob řešení vidění do blízka u pacientů s makulární poruchou”.

 

V současné době stojí operace Shariothovy makulární čočky přibližně 40 000,- Kč. Probíhají však jednání s pojišťovnami, které by měly zákrok v blízké budoucnosti proplácet.

 

Pro Oční centrum Praha je to tak další prvenství v oblasti zavedení nových operačních metod v soukromém sektoru. “Neustále se snažíme rozvíjet, zdokonalovat se a hlavně přinášet pacientům a české oftalmologii ty nejnovější postupy a technologie. Proto jsem velmi rád, že naše klinika jako první z privátních center byla u implantace Schariothovy makulární čočky. Díky technickému a personálnímu vybavení a naší strategii neustále se zlepšovat můžeme tedy opět rozšířit naši nabídku o další výkon.” říká Adam Janek, ředitel Očního centra Praha.