Nová městská nemocnice v Brně by mohla být do roku 2027, nabídne 550 lůžek

Město nyní provozuje jak Úrazovou nemocnici, tak Nemocnici Milosrdných bratří, které jsou vzdálené několik kilometrů. Novou nemocnici původně plánovalo na Kraví hoře, ale kvůli vlně odporu občanů nebo hvězdárny sídlící na Kraví hoře město ustoupilo a nyní zvažuje lokalitu v Komárově nebo v Technologickém parku. Podle Brna by na rozdíl od stávajících dvou zařízení nový objekt umožnil koncentrovat všechny provozy v jednom místě, čímž by se zefektivnilo poskytování zdravotních služeb. Projekt by nabídl i 100 nových lůžek s ohledem na to, že kapacity přestávají stačit.

Přesná cena stavby zatím není známá. „Zatím není provedená architektonická studie a navíc pohyb cen ve stavebnictví je extrémně dynamický a rozkolísaný. Jisté ovšem je, že to bude v jednotkách miliard korun. Čím dříve se začne stavět, tím levnější tento projekt bude. Odhadovaná doba realizace je šest až deset let,“ uvedl Piler. Podle něj by nová budova měla přinést ročně provozní úspory v desítkách milionů korun.¨¨

Finance a rozmístění

Na financování stavby by se mohlo podle Pilera podílet několik subjektů, a to město, kraj, obě nemocnice, také stát prostřednictvím různých ministerstev, zdravotní pojišťovny, ale také soukromé zdroje.

Nemocnice by měla mít několik nadzemních a jedno podzemní podlaží. V podzemí budou technické a personální provozy, nad nimi urgentní příjem, lékárna, restaurace, ale i ředitelství, administrativa a laboratoře. V dalších patrech budou provozy akutní medicíny jako operační sály a lůžkové jednotky, ale také porodnice, kde by měla být podle Pilera kapacita asi 2000 porodů ročně. Střecha bude mít heliport.