Nizozemský lékař je otcem 49 dětí svých pacientek,ukázal test DNA

Rotterdam 12. dubna (ČTK) – Nizozemský lékař bez vědomí svých pacientek opakovaně používal své sperma při pokusech o umělé oplodnění, a stal se tak otcem nejméně 49 dětí. Potvrdil to dnes test DNA, jehož provedení někdejším pacientkám a jejich potomkům letos povolil soud. O výsledku testů informovala organizace Defence for Children, která se kontroverzním případem dlouhodobě zabývá.

Lékař nejspíš na své klinice zplodil ještě více dětí, protože otcovství u dalších 22 potomků dobrovolně přiznal.

Lékař Jan Karbaat dlouhá léta vedl kliniku zaměřenou na léčbu neplodnosti v Barendrechtu na předměstí Rotterdamu. Zemřel v roce 2017. Už během jeho života pojala řada jeho pacientek podezření, že lékař při mimotělním oplodnění použil namísto avizovaného spermatu anonymního dárce své vlastní sperma. Začaly se proto u soudů domáhat provedení testů otcovství, protože lékař odmítal genetický materiál k testům dobrovolně poskytnout.

Testy DNA soud povolil krátce po smrti lékaře v roce 2017, testování se ale zdrželo kvůli nesouhlasu jeho rodiny. Jeho provedení bránila lékařova manželka, letos v únoru nicméně soud rozhodl, že navzdory nesouhlasu rodiny smí testování pokračovat.

Sám Karbaat podle advokáta postižených rodin tvrdil, že je biologickým otcem 60 dětí ze zkumavky. Jeho reprodukční klinika ukončila činnost v roce 2009 po stížnostech na vážné administrativní nesrovnalosti.

lep mka