Neurochirurgové v Ostravě využívají ojedinělý robotický systém

Ostrava 28. května (ČTK) – Nový robotický přístroj pro detailní zobrazení struktur mozku i míchy začalo používat Neurochirurgické oddělení Městské nemocnice Ostrava (MNO). Vizualizační systém za více než 12 milionů korun, který podle nemocnice mimo jiné sníží riziko pooperačních komplikací, nahradil současný operační mikroskop. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská.

„Jedná se o v současnosti nejmodernější vizualizační systém na trhu používaný při neurochirurgických operacích, první přístroj tohoto druhu v České republice,“ uvedla Vojkovská.

Hlavními přednostmi přístroje je podle nemocnice robotické řízení stativu, ramen a optiky mikroskopu. „Nový přístroj ulehčí práci operatérovi, zákrok je bezpečnější i pro pacienta a minimalizovány jsou také pooperační komplikace. Robotický asistent umožní preciznější zaostření na operované části těla, ke kterým je omezen přístup,“ řekl ředitel MNO Petr Uhlig.

Vedení města kvůli podfinancování městské nemocnice, která je jeho příspěvkovou organizací, zřídilo v roce 2016 speciální fond pro její rozvoj. Čerpají se z něj peníze na potřebné investice, a to nejen na opravy budov a výstavbu, ale právě i na obnovu přístrojového vybavení. Ve fondu pro rozvoj nemocnice je aktuálně téměř 471 milionů. Podle náměstka primátora Michala Mariánka (Ostravak) bude modernizace přístrojů pokračovat v následujících měsících.

mtk ver