Nemocniční lékárna se zapojila do kampaně Pozor na léky za volantem

Boskovice – V rámci Dne lékáren, který připadá na 21. června, připravila Česká lékárnická komora kampaň s názvem „Pozor na léky za volantem“. Nemocniční lékárna se připojila k dalším čtyřem stům lékáren po celé republice. Ten, kdo přijde ve čtvrtek 21. června do nemocniční lékárny, bude moci s lékárníky konzultovat rizika léků, které užívá, nebo které se chystá užívat.
„Cílem této akce je upozornit na rizika, která jsou spojená s užíváním léků. Některé kombinace léků, nebo přímo jednotlivé léky mohou výrazně ovlivnit pozornost řidičů. Běžně je známé, že analgetika a antidepresiva mají tlumící účinky, ale pro řidiče mohou být nebezpečné také léky na vysoký krevní tlak, volně prodejné léky a také často užívané léky proti kašli nebo proti alergiím,“ upozorňuje vedoucí lékárny Marie Žídková.
 
Příbalový leták musí obsahovat upozornění pro řidiče
Od ledna 2012 musí mít každý registrovaný lék v příbalovém letáku upozornění. „Najdeme ho v odstavci Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů. Zde je popsána závažnost účinku léku,“ říká Marie Žídková, vedoucí boskovické lékárny.
Kampaň Pozor na léky za volantem má lidem pomoci zorientovat se v tom, jaké léky užívají a upozornit je na možná rizika spojená s jejich užíváním. „Každý, kdo k nám na Den lékáren přijde se seznamem léků, které užívá, může využít možnost konzultace s lékárníkem, který zhodnotí jejich rizika a vysvětlí, kdy a jak by pacient měl léky brát a jak podle toho uzpůsobit své činnosti a aktivity,“ uzavírá Marie Žídková.
 
Kontakt:
Rostislav Verner
ředitel nemocnice
tel. 516491102
 
Nemocnice Boskovice s.r.o.
Otakara Kubína 179, 680 21 Boskovice
www.nemocniceboskovice.cz