Nemocniční kaplan: Lidé si často chtějí jenom popovídat

Praha 14. června (ČTK) – Lidé si podle nemocničního kaplana Jana Koloucha, který působí v pražské Nemocnici Na Bulovce, často chtějí jenom popovídat. Setkává se tak i s lidmi, kteří v boha nevěří. Nejvíc práce má na onkologii nebo v léčebně dlouhodobě nemocných, řekl v rozhovoru s ČTK. Na Bulovce byla dnes vysvěcena nemocniční kaple, o jejíž zřízení tamní kaplani usilovali deset let. Kromě pacientů a jejich blízkých má sloužit i personálu. Kaplani slouží ve většině nemocnic.

„Když jsem nastupoval, tak jsem si říkal, co tady budu dělat, když je tady málo věřících lidí. Překvapilo mě, že je tu spousta lidí, kteří o sobě tvrdí, že jsou nevěřící, ale postupně, když se s nimi člověk baví, tak odkrývají to, že v něco věří. Nemyslí si, že všechno je náhoda,“ řekl Kolouch.

Nejčastěji dochází za pacienty z oddělení onkologie nebo léčebny dlouhodobě nemocných, kde jde i o dlouhodobé provázení. „Jsou to ale také třeba lidé, kteří mají před těžkým úrazem nebo operací a potřebují lidskou podporu. Někdy jde o motivaci, útěchu, někdy dojde i na duchovní rozhovory,“ dodal.

Podle ředitele nemocnice Jana Kvačka je důležité, aby lidé, kteří mají komplikované onemocnění, byli v dobré psychické kondici a pracovali na uzdravení. „Procento lidí s vyznáním, kteří se identifikují jako věřící, je malé. Ale o služby kaplanů má zájem i velké množství lidí, kteří se věřící necítí, protože jim to psychicky pomáhá, je to uklidňující,“ řekl.

Také podle biskupského vikáře Jana Balíka, který kapli Božího milosrdenství posvětil, nemocní potřebují zdravotní i duchovní péči. „Zdravotní péče nabrala takovou kvalitu, že se trochu zapomíná na člověka a jeho duši,“ dodal.

Kaple je otevřena od 6:00 do 18:00, lidé tam mohou přijít a sami posedět. Vybavena byla díky sponzorům. „Dveře jsou uzpůsobené tomu, aby tam byl klid a ticho,“ uvedl Kolouch. Podle něj tam může mířit i zdravotnických personál, jehož práce je velmi stresující, když někdo chce být sám nebo se soustředit před nějakým výkonem. „Většinou, když chtějí hovořit s námi, tak si nás odchytnou na oddělení. Mám tam soukromé prostory, kde jim mohu naslouchat,“ doplnil.