Nemocnice ve Frýdku-Místku má magnetickou rezonanci za 55 mil.Kč

Frýdek-Místek 8. července (ČTK) – Krajská Nemocnice ve Frýdku-Místku zprovozní koncem července magnetickou rezonanci za 55 milionů korun. Přístroj se nemocnice snažila získat 20 let. Kvůli jeho umístění nemocnice modernizovala jeden ze svých objektů. Přestavba vyšla zhruba na 24 milionů korun, samotný přístroj pak na více než 30 milionů korun. ČTK to dnes za zdravotnické zařízení řekla Jana Březinová.

„Získání magnetické rezonance se stalo jednou z našich priorit. Dnes je to standardní vyšetřovací metoda nezbytná pro diagnostiku hospitalizovaných i ambulantních pacientů,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Stejskal.

Magnetickou rezonanci nemocnice zprovozní 23. července a až do konce srpna bude fungovat ve zkušebním jednosměnném provozu. „Pacienty už nebudeme muset k výkonům převážet jinam, diagnostika se výrazně zrychlí. Nemocnice bude moci vyšetřovat i dětské pacienty, pacienty z oddělení ARO i pacienty s klaustrofobií, kteří vyšetření musejí podstupovat v narkóze,“ uvedla primářka radiodiagnostického oddělení Hana Vaňková.

Během zkušebního provozu by podle předpokladů mohlo být vyšetřeno zhruba 240 pacientů. „Od září by měl provoz ve dvou směnách během čtyř dní v týdnu zvýšit počet pacientů na 370,“ upřesnila Březinová.

Přístroj by měl sloužit především pacientům z Frýdku-Místku a jeho okolí, ale využít ho případně budou moci i lidé z Novojičínska, Ostravska či Karvinska. Práce na vybudování magnetické rezonance začaly loni v říjnu, o náklady se podělila nemocnice a kraj coby zřizovatel zdravotnického zařízení.

V dubnu magnetickou rezonanci do provozu uvedla i krajská nemocnice v Krnově na Bruntálsku. Přístroj stál 32 milionů korun, dalších 26,5 milionu korun stála výstavba nového objektu, v němž je umístěn.