Nemocnice v Libereckém kraji rozšíří od února kapacity laboratoří o třetinu

Počet PCR testů roste s povinným testováním, které se dvakrát týdne dělá ve školách. Před týdnem v kraji otestovali ve školách 75.000 lidí z toho u 181 žáků a 20 zaměstnanců vyšly antigenní testy pozitivně. PCR testy ale potvrdily nákazu jen u 13 z nich, dalších 106 lidí poslali hygienici do karantény. „Týkalo se to osmi tříd,“ doplnila krajská epidemioložka Jana Prattingerová.

 

Aktuálně se na PCR test v kraji čeká maximálně dva dny, na Českolipsku až tři dny. Zdravotníci ale očekávají, že s rozšířením povinného antigenního testování ve firmách od příštího týdne se zvýší i potřeba PCR testování. Nově tak začala tyto testy nabízet klinika EUC v libereckém Klášteru. Počítá až s 200 testy denně, výsledky by měla mít do 48 hodin. Otevření dalšího odběrového místa připravuje podle Půty také například Český červený kříž.

 

Největší množství testů zpracovává laboratoř Krajské nemocnice Liberec, díky novému vybavení by měla vyhodnocovat až 2500 testů denně. Liberecká laboratoř to podle hejtmana v případě nutnosti zvládá už teď. „Znamená to ale, že noční směna končí třeba ve dvě v noci, aby dokázali na těch stávajících přístrojích vyhodnotit všechny vzorky tak, jak je potřeba,“ dodal Půta. Laboratoř v liberecké nemocnici také zajišťuje sekvenování vzorků, jako první tam loni v únoru odhalili britskou variantu koronaviru nazvanou později alfa, v květnu variantu delta a na konci listopadu i první případ omikronu v Česku.

 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už před Vánoci uvedl, že chce využít 100 milionů korun na nákup přístrojů na PCR testy. Přístroje by podle něj měly sloužit nejen v nemocnicích, ale ve všech pracovištích, která se do testování chtějí zapojit. Cílem je zvýšit kapacity testování, které je na úrovni 140.000 testů denně v lednu na 200.000 a do poloviny roku až na 600.000 testů za den.