Nemocnice v Brně testuje náramky na pomoc epileptikům

Brno 13. července (ČTK) – Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně testuje náramky se speciálními elektronickými senzory, které mají pomoct pacientům s epileptickými záchvaty. Testuje ho u 14 pacientů, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Náramek informuje rodinu i lékaře nemocného, čímž se snižuje riziko, že si pacient ublíží. Lékaři také data z náramku vyhodnotí pro úpravu další léčby

Lipovská upozornila, že epileptické záchvaty jsou nepředvídatelné. „Pacienty onemocnění často limituje v běžných denních aktivitách, mají obavy ze situací, kdy jsou sami, proto někdy dochází i k jejich sociální izolaci,“ uvedla Lipovská.

Náramky by podle ní mohly pomoct. Detekují změny fyziologických parametrů v těle při velkých epileptických záchvatech. „Smyslem projektu je nejen nalezení nejvhodnějšího náramku pro pacienty, ale zároveň i vybudování účinného systému, do kterého je zapojen pacient, jeho ošetřovatel či rodina, lékaři a do budoucna i přímo záchranná služba nebo sociální pracovníci,“ uvedl Michal Kurečka z Nadačního fondu Neurosmart, který díky spolupráci s městem Brnem a krajem projekt financuje. Spolupracují na něm i Fakultní nemocnice Brno, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, její Ústav biostatistiky a analýz a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR.

Svatoanenská nemocnice zatím náramky testuje u 14 pacientů a v plánu má koupit dalších 30. „U každého pacienta je sledován počet správně zachycených záchvatů, o nichž jsou díky propojení přes bluetooth formou textové zprávy do mobilu a posléze i zavoláním informováni jeho nejbližší příbuzní. Vše se děje v jednotkách vteřin. Riziko toho, že si pacient během záchvatu ublíží, se výrazně snižuje,“ uvedl přednosta I. neurologické kliniky svatoanenské nemocnice Milan Brázdil.

Jedním z pacientů je sedmadvacetiletý Václav Komárek z Opavska. „Záchvaty mám osmkrát do měsíce už od malička. Nepoznám, že přijde. Vím to, až začne. Spadl jsem i při chůzi venku, měl jsem otřes mozku a naštípnutou ruku,“ uvedl Komárek.

Výsledky zkoumání pacientů by mohly být koncem roku. Odborníci je projednají s lékařskými společnostmi a pojišťovnami, které by je mohly zařadit do svého portfolia. Ještě letos by nemocnice mohla začít testovat náramky pro lidi s Parkinsonovou nemocí.

hor dr