Nemocnice v Brně kvůli covidu eviduje zvýšený zájem o lék firmy Regeneron

Nemocnice dala od dubna lék zhruba 300 lidem. Nyní má uzpůsobenou kapacitu na podání látky 25 lidem denně, upravuje ale další prostory, aby mohla kapacitu navýšit. Podle Plaché nemocnice letos dostala 6000 dávek léku firmy Regeneron. Části pacientů už ho podala nebo lék rozdala. „Devět odborných společností se pak dohodlo, že pro potřebu zastavení viru stačí jen polovina dávky, což schválilo i ministerstvo zdravotnictví. Má to stejné účinky. Proto se nám dávky zdvojnásobily a máme jich nyní 9000,“ uvedla Plachá.

Lidé, kteří mají příznaky nákazy, by měli monoklonální látky dostat nejlépe do týdne, maximálně do 10 dnů. „Protilátky jsou prevencí před šířením viru v těle. Pokud už by byl virus kompletně rozšířený, pacientovi už to dát nemůžeme, protože by se mu mohlo přitížit,“ řekla Plachá.

Lék je vhodný pro pacienty starší 12 let s váhou nejméně 40 kilogramů, u nichž existuje vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Týká se to pacientů po transplantaci, s onkologickým, hemato-onkologickým či autoimunitním neurologickým onemocněním, s cukrovkou obou typů nebo lidí s vysokou obezitou.

Nemocnice má nyní 49 pacientů s koronavirem na standardních odděleních a 15 na jednotkách intenzivní péče. „Více než třetina hospitalizovaných je očkovaná, jsou to ale převážně starší lidé. Zbytek je neočkovaný,“ dodala Palchá. Mladší hospitalizovaní podle ní očkovaní nebývají.