Nemocnice Sušice omezuje provoz na chirurgii a zas mění ředitele

Sušice (Klatovsko) 8. listopadu (ČTK) – Nemocnice v Sušici na Klatovsku, kterou před dvěma lety pronajalo město skupině Nemos, od listopadu omezila provoz chirurgie a zároveň opět změnila ředitele. ČTK to řekl mluvčí nemocnice Pavel Pechoušek. Kvůli nedostatku lékařů je zavřené lůžkové oddělení chirurgie. Funguje jen chirurgická ambulance, ale pouze ve všední dny od 7:00 do 15:30.

Městu, které v roce 2015 s Nemosem podepsalo smlouvu o provozování nemocnice na 25 let, se takové omezování péče nelíbí. Nemos se tehdy zavázal, že zachová rozsah péče, řekl starosta Sušice Petr Mottl (ODS).

Právě problém s personálním zajištěním nemocnice vedl město k tomu, že se dohodlo se skupinou Nemos o provozování zařízení, vysvětlil Mottl. Radnice věřila, že v době, kdy se s nedostatkem lékařů potýkají nemocnice všude v zemi, pomůže silný partner tyto potíže řešit. „Trápí nás to a s posledními kroky, kterými je omezení chirurgie, nesouhlasíme. Dosud byla v případě potřeby nepřetržitá pomoc. Teď, když se někomu něco stane o víkendu nebo večer, musí jet do nemocnice do Klatov nebo do Strakonic,“ řekl starosta. O problémech nemocnice se bude mluvit na příštím zastupitelstvu města.

Nemos Group se stal součástí velké skupiny Penta. „Aktuálně probíhají intenzivní jednání s klíčovými lokálními institucemi o formalizování změn poskytované zdravotní péče v nemocnici. Naší snahou je sušickou nemocnici stabilizovat a rozvíjet stávající interní obory a následnou péči,“ uvedla mluvčí společnosti Penta Hospitals Lenka Holá.

Radnice má podle Mottla možnost uplatnit sankce, pokud provozovatel nemocnice nedodrží garantovanou péči. V krajním případě je i možnost smlouvu ukončit, ale o tom zatím starosta nechtěl spekulovat.

Nemocnice problém chirurgie řeší několik měsíců. Od května chtěla kvůli nedostatku lékařů i pacientů fungovat pouze v režimu jednodenní chirurgie a dělat jen plánované laparoskopické operace žlučníku, tříselných kýl, křečových žil, hemoroidů a podobně. Opustit chtěla akutní a úrazovou chirurgii. S tímto záměrem ale nesouhlasilo město. Spádová oblast nemocnice je asi 40.000 obyvatel ze Sušice, Horažďovic a okolí i z centrální Šumavy.

V Sušici se také opět vyměnil ředitel. Od loňského listopadu je to už třetí ředitel, který nastoupil do funkce. Nyní zařízení vede Jaroslav Kratochvíl. Od srpna je ředitelem nemocnice v Sokolově a předtím vedl nemocnici a polikliniku v České Lípě. Teď bude zároveň ředitelem sušické i sokolovské nemocnice, které obě patří pod Nemos, a tedy pod Pentu. Lékařským ředitelem se v Sušici stal primář interny Ondřej Beneš.

Lada Pešková kš