Nemocnice Šumperk eviduje nárůst počtu artróz, zřejmě i kvůli pandemii

„Artrózy se skokově zhoršily a zatím to neumím medicínský vysvětlit, proč tomu tak je. Přibylo nových pacientů a ti, kteří artrózu už měli, tak se jim zhoršil stupeň artrózy,“ upozornil Debre. Za jednu z možných příčin růstu počtu nových pacientů s artrózou považuje dlouhodobé omezení pohybu v době pandemie při současném růstu tělesné hmotnosti. Zvýšila se tak zátěž kolen a kyčlí, což vede k rychlejšímu opotřebení kloubů a bolesti. „Anebo ten virus je opravdu schopen nastavit imunitní systém tak, že se urychlí degenerativní proces kloubů. Jsou to ale zatím spekulace,“ řekl Debre.

 

Pacienti, kteří kvůli artróze kloubů dlouhodobě navštěvují ortopedickou ambulanci Nemocnice Šumperk, jsou na tom nyní podle primáře o poznání hůře než před pandemií. „Vidím to v ambulanci každý den. A ti, co covid-19 prodělali, tak opravdu mají bolesti kloubů, a to nejen těch nosných, daleko, daleko větší intenzity než měli před covidem,“ uvedl Debre. Zdravotní stav těchto pacientů s bolestmi více kloubů lze podle něj charakterizovat jako reaktivní artritidu, tedy zánětlivé onemocnění kloubů po prodělané infekci.

 

Artróza je nejčastější onemocnění kloubů, které postihuje více než desetinu populace a její četnost stoupá s věkem. Artróza nejvíce postihuje kyčelní a kolenní klouby, diagnostikována může být ale také například v ramenním kloubu, prstech či páteři. Příčinou artrózy je časté a nadměrné přetěžováním kloubních ploch, které se kvůli tomu opotřebují. Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů vzniklé poruchou imunitního systému či po prodělané infekci.

 

Pokud je nosný kloub už velmi opotřebený, přichází na řadu jeho výměna za umělý. Debre upozornil, že poptávka po náhradě kolenních a kyčelních kloubů kvůli stárnutí populace výrazně vzrostla, situaci zhoršila pandemie. Nemocnice Šumperk se proto snaží zefektivnit systém péče o pacienty, kteří potřebují vyměnit velký kloub. „Operaci nelze provést rychleji, ale snažíme se zefektivnit a optimalizovat celý proces, aby se pacient cítil dobře, a jako další benefit se zkrátila doba hospitalizace,“ uvedl Debre. Nemocnice Šumperk s firmou B.Braun zahájila projekt, který zkrátí dobu hospitalizace po výměně kyčelního či kolenního kloubu a urychlí rekonvalescenci. Nemocnice tak bude moci vyměnit velké klouby více lidem.

Petr Běhal