Nemocnice Náchod dostala dvě nabídky na magnetickou rezonanci

Náchod 24. května (ČTK) – Krajská Oblastní nemocnice Náchod dostala do opakovaného padesátimilionového tendru na dodávku magnetické rezonance dvě nabídky. Nyní je bude hodnotit. ČTK to dnes řekla mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Magdaléna Doležalová. Jména zájemců neuvedla. Současný tendr byl vypsán na konci března a je již třetí v pořadí. Předchozí dvě soutěže nemocnice z různých důvodů zrušila.

„V nejbližších dnech se sejde hodnotící komise k posouzení nabídek. Ta byla navíc rozšířena o jednoho z předních odborníků v oboru. Věříme, že se podaří výběrové řízení v brzké době dokončit,“ uvedla mluvčí. Třetí tendr se neobešel bez zdržení. Kvůli námitce účastníka řízení nemocnice posunula termín pro odevzdání nabídek z 6. na 22. května. Nemocnice námitkám vyhověla a nově doplnila výkaz výměr.

Nemocnice Náchod zajišťuje péči pro spádovou oblast s více než 200.000 obyvateli a magnetická rezonance jí chybí. Pacienti z Náchodska musejí dojíždět na vyšetření do krajské nemocnice v Trutnově nebo do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Na pořízení rezonance za odhadovaných 51 milionů korun má nemocnice od kraje dotaci 46 milionů korun.

První tendr na rezonanci a stavební úpravy nemocnice vypsala v lednu 2018 a nabídky podaly firmy Philips Česká republika a Siemens Healthcare. Řízení nemocnice v červenci 2018 zrušila. Zdůvodnila to odlišným technickým řešení nabídek, jejichž výhodnost nešlo relevantně posoudit. Druhý tendr byl vypsán v srpnu 2018. Nemocnice jej pro nejednoznačnost zadávacích podmínek zrušila v lednu 2019. I tohoto řízení se účastnily Philips a Siemens. Po úpravách zadávacích podmínek nemocnice zakázku na konci března vypsala potřetí.

Kvůli tendru se dostali do sporu poslanci Pavel Plzák (ANO) a Jan Birke (ČSSD). Plzák v březnu na zasedání krajského zastupitelstva dal opakování soutěže do svislosti s tím, že v nich údajně nevyhrála „preferovaná firma“. Záležitost přirovnal k takzvané karlovarské losovačce. Nemocnice Plzákovy výhrady odmítla a uvedla, že v zakázce postupovala transparentně. Starosta Náchoda a poslanec Birke následně Plzákovy výroky označil za křivá obvinění a vyzval jej k omluvě. Plzák odmítl, že by svými výroky někoho křivě obvinil. Uvedl, že na zastupitelstvu chtěl na celý problém s táhnoucím se výběrem rezonance upozornit.

V nemocnici Trutnov od začátku dubna funguje nová magnetická rezonance, která nahradila více než deset let staré zařízení. Dodavatelem rezonance do Trutnova byla firma Siemens. Náklady na novou magnetickou rezonanci, rentgen a stavební úpravy v Trutnově dosáhly 34 milionů korun.

Zdeněk Rychtera dr