Nemocnice Milosrdných bratří Brno nabízí termíny na operace kýly a žlučníku

V případě zájmu mohou lidé volat na chirurgickou ambulanci na číslo 532 299 174. Termíny nemocnice poskytuje díky tomu, že se jí uvolnila kapacita na chirurgickém oddělení. Podle Šromové část sloužila jako covidové oddělení a část byla v záloze, nyní se ale situace změnila. „Teď se nám to uvolnilo a jsme otevření tomu přijímat nové pacienty, kteří nemají termíny. Primárně se zaměřujeme na lidi z Brna, ale mohou to zkusit i lidé z okolí,“ řekla Šromová. V nemocnicí je v posledních dnech přes 10 pacientů s covidem na standardních odděleních, loni koncem roku jich bylo přes 80.

 

Možnost vypsání termínu se týká pouze břišních operací na chirurgickém oddělení. „Nejsou to velké zásadní zákroky, které by mohly zatížit ARO. Například u ortopedie jsou čekací lhůty mnohem delší,“ uvedla Šromová.

 

Nemocnice v kraji omezily nebo zastavily plánované operace v posledních měsících loňského roku s ohledem na nárůst počtu hospitalizovaných pacientů s covidem. Pacienti tehdy obsadili jak standardní lůžka, tak lůžka na JIP, která tak nebyla volná pro pacienty po plánovaných zákrocích. Některá zařízení se z k zákrokům postupně v posledních týdnech vrací. Koncem roku bylo v nemocnicích kolem 900 pacientů s covidem, nyní je jich kolem 200.

 

Nemocnice Milosrdných bratří má kolem 500 zaměstnanců, roční rozpočet je okolo půl miliardy korun.