Německo hlásí nejvyšší denní počet nakažených i mrtvých s covidem

Berlín 11. prosince (ČTK) – Německo ve čtvrtek zaznamenalo dosud nejvyšší denní přírůstek počtu nakažených koronavirem i nejvyšší denní počet zemřelých s covidem-19. Informoval o tom dnes Institut Roberta Kocha (RKI). Pozitivní test mělo uplynulý den 29.875 lidí, s covidem-19 zemřelo 598 infikovaných. Německá kancléřka Angela Merkelová a premiéři 16 spolkových zemí budou v neděli jednat o případném přitvrzení protiepidemických opatření.

Celkem se v Německu od počátku epidemie nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u více než 1,27 milionu lidí. Zhruba 942.100 infikovaných se již uzdravilo. S covidem-19 zemřelo celkem 20.970 osob.

Do dneška nejvyšší denní přírůstek nakažených registroval RKI za středu, kdy jich přibylo 23.679. Nejvyšší denní přírůstek mrtvých evidoval za úterý, kdy přibylo 590 mrtvých. V obou kategoriích jsou dnes ohlášená čísla vyšší.

Sedmidenní reprodukční číslo v Německu činilo ve čtvrtek 1,03. Číslo udává, na kolik dalších lidí infikovaný člověk nákazu přenese. Současný údaj znamená, že sto infikovaných lidí nakazilo v průměru zhruba dalších 103 osob. Pokud je číslo dlouhodobě pod hodnotou jedna, má se za to, že infekce je na ústupu.

V Německu v současnosti platí částečná uzávěra. Restaurace, kina, divadla a také volnočasová zařízení jsou zavřená. Například školy a školky zůstávají ale otevřené. Minulý týden se tato opatření prodloužila až do 10. ledna.

Kvůli nepříznivé epidemické situaci ale jednotlivé spolkové země opatření samy zpřísňují. Například v Bavorsku už od středy platí nouzový stav, který provází omezení pohybu i noční zákaz vycházení. Od pondělí začnou platit tvrdší restrikce i v Sasku, druhé spolkové zemi, která sousedí s Českem. V Sasku je nyní epidemická situace nejhorší ze všech šestnácti spolkových zemí. Od soboty 19. prosince v platnost vstoupí nová přísnější opatření také v Durynsku a od příštího týdne chystá výrazná omezení veřejného života například také Bádensko-Württembersko.

Německá kancléřka Angela Merkelová a premiéři 16 spolkových zemí budou v neděli jednat o nových protiepidemických opatřeních, potvrdil dnes bádensko-württemberský premiér Winfried Kretschmann. Merkelová podle dřívějších vyjádření podporuje přitvrzení, po němž volají mnohé regiony. Hovoří se o takzvaném „tvrdém lockdownu“ v období od vánočních svátků do 10. ledna.

Kretschmann dnes řekl, že bude společně se sousedními spolkovými zeměmi usilovat o společný postup, pokud se nedospěje ke shodě na celoněmecké úrovni. „Situace je bohužel alarmující,“ zdůraznil Kretschmann.

Pro dodatečná opatření se dnes vyslovili například německý ministr hospodářství Peter Altmaier a ministr vnitra Horst Seehofer. „Jedinou šancí, jak opět získat kontrolu nad situací, je lockdown, ale ten je třeba zavést okamžitě,“ řekl Seehofer magazínu Der Spiegel. „Pokud budeme čekat do Vánoc, budeme se muset s vysokými čísly potýkat ještě měsíce,“ dodal Seehofer.

Také Seehoferův stranický kolega z konzervativní CSU, bavorský premiér Markus Söder se dnes vyslovil pro celoněmecký lockdown ještě před Vánocemi. „Musíme konat, a to co nejrychleji,“ řekl Söder.

Berlínský starosta Michael Müller, který nyní předsedá konferencím zemských premiérů, ve čtvrtek večer v televizi ZDF potvrdil, že se rýsují výrazná omezení od 20. prosince do 10. ledna. Vážně omezen má být například maloobchod. Müller poukázal na to, že jsou v tomto období beztak školní prázdniny, mnoho lidí nechodí do práce a omezená je i místní doprava.

Omezení by se mělo týkat také školství. Zemští šéfové resortu se připravují na uzavření škol, potvrdila dnes za ně Stefanie Hubigová z Porýní-Falce. Severní Porýní-Vestfálsko zruší prezenční výuku už v pondělí.

Přísnější restrikce podporuje i německý prezident Frank-Walter Steinmeier. „Situace je velmi vážná,“ zdůraznil dnes podle agentury DPA.