Německá vláda se vyslovila pro zákaz tzv. léčby homosexuality

Berlín 18. prosince (zpravodaj ČTK) – Německá vláda se dnes vyslovila pro úplný zákaz takzvaných terapií pro mladistvé, které mají za cíl změnit jejich sexuální orientaci z homosexuální na heterosexuální. Návrh zákona z dílny ministra zdravotnictví Jense Spahna (CDU) ještě musí schválit parlament, což by ale neměl být problém. Zákon by měl platit od poloviny příštího roku.

„Kde jsou (konverzní terapie) prováděny, tam často přinášejí těžké tělesné a duševní utrpení,“ řekl už v listopadu k návrhu Spahn. Tato údajná terapie poškozuje zdraví, poznamenal a dodal, že homosexualita není žádná nemoc. Zákaz podobných „terapií“ podle něj vyšle také jasný společenský signál, že je úplně v pořádku být homosexuál.

Zatímco u lidí mladších 18 let má být takováto léčba zcela zakázána, dospělí se pro ni budou moci i nadále rozhodnout. Nikdo na ně ale nesmí vykonávat nátlak. Zakázáno má být i nabízení nebo zprostředkovávání takzvaných konverzních terapií mladistvým. Za porušení zákona budou hrozit pokuty až 30.000 eur (765.000 Kč) nebo trest odnětí svobody až do jednoho roku.

Podle Spolkové nadace Magnuse Hirschfelda, která bojuje proti diskriminaci homosexuálů, se takovéto terapie v Německu každoročně uskuteční v tisících případů. Metody se různí a mohou mít podobu klasických psychoterapeutických sezení, koučinku nebo třeba modliteb či exorcismu. Podle lékařů však neexistuje doklad o jejich účinnosti a navíc mohou vést k depresím, úzkostem a zvýšenému riziku sebevraždy.