„Největší odměnou je pro nás spokojený pacient,“ říká o své práci Jana Ryšavá, staniční sestra ortopedického oddělení Rehabilitační kliniky Malvazinky

Zdravotní sestry na oddělení ortopedie pečují o pacienty od A do Z a patří k těm, kdo u pacientů často vidí zlepšení jejich zdravotního stavu jako první, a to někdy i v relativně krátké době. I to je vedle přátelského kolektivu a příjemného pracovního prostředí důvodem, proč se na ortopedickém oddělení Rehabilitační kliniky Malvazinky dlouhodobě udržuje stabilní pracovní kolektiv lékařů i sester. Oddělení ortopedie nově hledá posily do týmu zdravotních sester, pro které je spokojený pacient, spolupráce s vynikajícími odborníky a uvolněná atmosféra radostí. Tým zkušených operatérů vede primář MUDr. Vladislav Hospodár a tým zdravotních sester Bc. Jana Ryšavá, které jsme se zeptali na to, co obnáší práce zdravotní sestry na oddělení ortopedie, jaký mají kolektiv nebo jak náladu oddělení ovlivnila pandemie onemocnění Covid-19.

 

Co obnáší práce sestřičky na oddělení ortopedie?

Práce sestřičky na ortopedii zahrnuje komplexní péči o pacienty přicházející k operačnímu zákroku, která obsahuje předoperační přípravu, edukaci, pooperační péči, včasnou rehabilitaci a další péči až do propuštění pacienta domů či předání k následné rehabilitaci.

 

Jaké předpoklady a vzdělání musí mít potenciální zájemkyně o práci sestry na oddělení ortopedie?

Důležitá je spolehlivost, pečlivost, empatie, profesionální přístup k pacientům a samozřejmě v neposlední řadě praxe, která však není podmínkou.

 

Jaká součást vaší práce vás nejvíc těší nebo z ní máte nejlepší pocit? Co vnímáte jako „to nej“ na vašem oddělení?

Největší odměnou je pro nás spokojený pacient, který se na nás s důvěrou opakovaně obrací. Vůbec nejlepší je na našem oddělení uvolněná a přátelská atmosféra v týmu, kterou vnímají i naši pacienti.

 

Rehabilitační klinika Malvazinky je vyhlášenou rehabilitační klinikou, jaké je to pracovat v renomované klinice? Jaké největší výhody podle vás má?

Samozřejmě mne těší, že mohu být součástí tohoto zařízení s dlouholetou tradicí, které se pyšní lékařskými kapacitami v oboru ortopedie a neurologie, od kterých se mimo jiné mohu učit stále něco nového.

 

Jak byste popsala váš pracovní kolektiv sestřiček na oddělení ortopedie? Mění se u vás sestřičky často, nebo jde o stabilní kolektiv? Jak utužujete kolektiv?

Na stabilním týmu si zakládáme, díky dobrým vztahům a náladě v týmu u nás nedochází často k personálním změnám. Důležitá je vzájemná komunikace, díky které se předchází nedorozumění a vyvarujeme se tak případným konfliktům.

 

Jak si v práci udržujete dobrou náladu? Pracujete na oddělení už 7 let, dáte nám recept na to, jak mít stále z práce radost?

Jelikož v práci mezi kolegy trávíme více času než doma, snažíme se si tuto dobu maximálně zpříjemnit ať už vtípky nebo třeba dobrou kávou.

 

Změnila se nějak nálada na oddělení během pandemie Covid-19? Ať už jde o pacienty nebo personál?

Tato doba zasáhla všechny, jak personál, tak i pacienty. Nicméně snažíme se se situací poprat a zamezit propadání negativní náladě. Ale asi není třeba zmiňovat, že je to někdy náročné.

 

Některé vystudované zdravotní sestry nakonec zvolí zaměstnání v jiném oboru, to ale není váš případ. Jak byste motivovala vystudované zdravotní sestry, ať už čerstvé absolventky nebo třeba ty, které uvažují nad tím se k této profesi po nějaké době vrátit? Co je podle vás na práci sestry ortopedického oddělení výjimečné?

Povolání zdravotní sestry není jen prací, jedná se spíše o poslání pomáhat lidem. Mě osobně na práci zdravotní sestry těší a motivuje to, že já mohu být tím, kdo pacientovi pomůže, ať už od bolesti nebo se strachem před nepříjemným zákrokem.

 

Čím si po práci zpříjemníte den? Jak nejraději relaxujete?

Jelikož mne po práci čeká druhá směna v domácnosti, času na můj relax moc nezbývá. Ale když se zadaří, popadnu knihu a utíkám do jiné reality. Pokud je času více, ráda vyrazím na kole do přírody.

 

Máte dvě dcery, je náročné skloubit rodinu a práci staniční sestry? Jak vnímají vaši práci dcery? Uvědomují si, že pomáháte lidem vrátit se do aktivního života? 

Protože mám dcery v pubertálním věku, oceňují spíše nepřítomnost rodičů a jsou to soběstačné jednotky. A jak vnímají mou práci? Jejich slovy – „hustý“. Ale občas si i všimnou, že jsem unavená a samy od sebe přiloží ruku k dílu, což je fajn.

 

 

O skupině VAMED MEDITERRA 

Skupina VAMED MEDITERRA je členem nadnárodního holdingu VAMED, který je vedoucím globálním poskytovatelem celé řady služeb pro nemocnice a další zdravotnická a lázeňská zařízení ve světě. Od výstavby nemocnic až po celkové provozní řízení takových zařízení. Historie holdingu VAMED sahá až do roku 1982 a v současnosti působí ve více než 80 zemích světa.

 

VAMED MEDITERRA provozuje v České republice celkem devět zdravotnických zařízení a nově také střední zdravotnickou školu na Mělnicku. V minulém roce oslavila 10 let na českém trhu. Za tu dobu získaly její jednotlivé nemocnice a kliniky řadu prestižních ocenění a certifikací, ať už za finanční stabilitu či za pozitivní hodnocení pacientů.