Nejen rakovina děložního čípku. HPV způsobuje i další zhoubné nádory, které ohrožují i muže

Autor: redakce | Tisková zpráva | 4. 3. 2024

Šíření informací o zdravotních rizicích viru HPV, vakcinaci proti němu a dalších preventivních opatřeních. To je cílem Mezinárodního dne zvyšování povědomí o HPV, který si každoročně připomínáme 4. března. Nezisková organizace Loono upozorňuje, že tento virus může vedle rakoviny děložního čípku způsobovat i jiné druhy zhoubných nádorů, které ohrožují i muže.

 

“V souvislosti s HPV se hovoří zejména o rakovině děložního čípku. A je to pochopitelné, jelikož za 99 % tohoto zhoubného nádoru stojí právě tento virus. Ročně tímto typem rakoviny onemocní 700 žen v České republice, 300 z nich zemře. Neměli bychom ale zapomínat ani na to, že HPV může způsobit i další zdravotní komplikace, které ohrožují nejen ženy, ale také muže. Mimo jiné i další typy nádorových onemocnění,” vysvětluje MUDr. Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono, která na HPV upozorňuje v rámci své osvěty ohledně prevence onkologických onemocnění.

 

Vedle rakoviny děložního čípku způsobuje virus HPV také zhoubné nádory vagíny, vulvy, penisu a análního otvoru. Některé jeho typy se spojují také s rakovinou dutiny ústní, hltanu, hrtanu, kořene jazyka nebo krčních mandlí.

 

Existuje přes 100 typů HPV. Vedle těch, které způsobují rakovinu a jsou tedy vysokorizikové, se můžeme setkat také z méně nebezpečnými typy. Ty mohou způsobit například genitální bradavice, což jsou drobné nezhoubné výrůstky na genitáliích a v oblasti řitního otvoru, jež se objevují nejčastěji 2-8 měsíců po nakažení.

 

S HPV se do svých 30 let setká až 80 % žen i mužů, jedná se o nejčastější sexuálně přenosnou infekci. Přenáší se pohlavním stykem, a to jak vaginálním, tak orálním a análním. K jeho přenosu může dojít při jakémkoliv styku kůže s genitáliemi, tedy i při předehře.

 

A jak je možné se proti HPV chránit? Důležité je používat kondom nebo jinou formu bariérové antikoncepce, která může riziko přenosu infekce HPV snížit, přestože ji nemůže stoprocentně zabránit. Riziko zvyšuje také časté střídání sexuálních partnerů.

 

Nejúčinnější prevencí proti HPV je ale očkování. Od ledna 2024 jej kompletně hradí zdravotní pojišťovny dospívajícím dívkám i chlapcům mezi 11. a 15. narozeninami. Právě očkování může pomoci tuto nebezpečnou infekci vymýtit, protože čím víc lidí se naočkuje, tím méně viru bude kolovat v populaci. Pokud se lidé chtějí nechat naočkovat později, budou si ho muset zaplatit sami. Spousta pojišťoven ale aspoň částečně přispívá. Více informací najdete na webových stránkách Loono nebo v aplikaci Preventivka.

 

“Je důležité si uvědomit, že infekce HPV se u většiny lidí objevuje bez jakýchkoliv příznaků. Proto je prevence naprosto klíčová. Kromě zmíněného očkování a ochrany při sexuálním styku jsou důležité pravidelné návštěvy u gynekologa, při kterých se v rámci prevence rakoviny děložního čípku provádí screening, jehož cílem je sledování abnormálních buněčných změn. Přítomnost HPV na děložním čípku se pak zjišťuje prostřednictvím DNA testování, které provádí gynekolog u žen ve věku 35, 45 a nově také 55 let,” dodává Kateřina Šédová.