Nejčastější důvody, proč lidé vzdávají nošení kontaktních čoček. Lze je řešit?

Praha, 20. listopadu 2017 (VaseCocky.cz) – Zkusili jste vyměnit brýle za kontaktní čočky, ale nevyhovovaly vám? Možná jste se pohodlnějšího života vzdali předčasně, protože ve většině případů se dají obtíže spojené s jejich nošením řešit. Nejčastější důvody, proč lidé nošení čoček vzdávají a jak se dají řešit, radí Daniel Szarvas, kontaktolog z VašeČočky.cz.

Důvod č. 1: Absence vstupního vyšetření

Kontaktolog je odborník na kontaktní čočky. Jeho úkolem je nejen vybrat správný typ, ale také naučit pacienty, jak je správně aplikovat a jak se o ně starat. A právě chybějící vstupní lékařské vyšetření a pohovor s kontaktologem je jedním z nejčastějších důvodů, proč čočky nepadnou a pacienti s nimi po čase končí. „Správnou čočku sami vyberete těžko a špatně vybraná čočka prostě nesedí,“ vysvětluje Daniel Szarvas. A pokračuje: „Dobrý kontaktolog najde čočku téměř pro každého. Zhruba v 70 % případů pomohou standardní čočky, ve zbylých přichází na řadu ty speciální.” Prohlídka u specialisty je tedy nutnost, ať už s čočkami začínáte nebo je měníte. Kontaktolog zohledňuje nejrůznější faktory včetně životního stylu, koníčků a zaměstnání.

Důvod č. 2: Špatná zkušenost z minulosti

„Setkáváme se i s pacienty, kteří čočky zkusili třeba před 20 lety, a když čočky nevyhovovaly, tak je prostě zavrhli nadobro,“ pokračuje kontaktolog Daniel Szarvas. Dnes se ovšem čočky vyrábějí daleko přesněji. „Pokrývají více očních vad, lépe padnou a navíc jsou přesněji replikovatelné, což znamená, že pokud vám padly jednou, můžete si být jistí, že stejný typ od stejné značky vám bude sedět i nadále,” slibuje.

Důvod č. 3: Digitální únava

Při práci u monitorů dochází ke snížené frekvenci mrkání a tím k vysychání očí. To majitelé čoček pociťují ještě o něco víc než lidé, kteří je nenosí. „Krátkodobé řešení při únavě očí během práce na počítači je používat oční kapky. Já preferuji komplexní řešení, a to čočky speciálně vyvinuté pro lidi pracující blízko u obrazovek,” doporučuje Daniel Szarvas. Čočky jsou upravené technicky (mají tzv. úlevovou dioptrii, neboli jsou lehce multifokální) i chemicky (obsahují speciální poměr silikonu a hydrogelu, aby tolik nevysychaly). „Ze zkušeností našich zákazníků víme, že většina uživatelů pociťuje během jejich nošení u obrazovek zvýšení komfortu,” dodává Daniel Szarvas.

Důvod č. 4: Alergie na čočky

U části populace se po určité době nošení silikon-hydrogelových čoček může objevit alergie na silikon. To se dá poměrně snadno řešit přechodem na pouze hydrogelové čočky. Pozor, u těch záleží na správných parametrech ještě více. Když je čočka moc volná, je v oku nepříjemná, když je naopak moc těsná, nepropouští dost kyslíku, což může vést ke snížení kvality vidění. S výběrem správné čočky opět poradí kontaktolog.

Důvod č. 5: Záněty a jiné komplikace

Lidé si někdy s nošením kontaktních čoček spojují častější záněty a další zdravotní komplikace. „Ty ale nezpůsobují čočky, za záněty vždy může nesprávná péče o čočky či nedodržování hygienických zásad”, upozorňuje kontaktolog. Právě ten také při první aplikaci tyto zásady naučí a při každé kontrole si u pacienta ověřuje jejich znalost. Pokud má pacient s dodržováním hygienických zásad problém, nastává jedna z mála situací, kdy se doporučuje s nošením čoček přestat. Záněty očím zbytečně škodí a nemá cenu se vystavovat zdravotním komplikacím.

Důvod č. 6: Laserový zákrok

„Často se na nás kvůli aplikaci kontaktních čoček obrací pacienti po laserové operaci oka. I po zákroku totiž můžou nějaké dioptrie zůstat, časem se vrátit nebo se objeví zcela jiná vada související například se stárnutím oka. V takovém případě je ale bohužel velmi obtížné najít padnoucí čočku, ne-li dokonce nemožné. Během operace dochází k nevratné změně zakřivení rohovky, a pokud se nepodaří najít padnoucí čočky, jediným řešením jsou potom brýle,” vysvětluje Daniel Szarvas.

Důvod č. 7: Syndrom suchého oka

Syndrom suchého oka je způsobený špatným složením slzného filmu. Ten se skládá z vodní, mukózní a tukové vrstvy, které oko chrání, působí antibakteriálně a zároveň uhlazují povrch oka a tím umožňují dobré vidění. Pokud se naruší složení, ztrácí slzný film své funkce a může dojít k nepříjemným pocitům v oku, svědění, pálení apod. Tyto projevy se objevují bez ohledu na to, jestli nosíte čočky nebo ne, a s nošením čoček se prakticky neslučují. Složení slzného filmu je fyziologická záležitost, která se v průběhu života může proměňovat a pokud dojde k jeho narušení, doporučuje se s nošením čoček přestat.

Kromě posledních 2 bodů se dají všechny situace a obtíže řešit. A pokud zvažujete s nošením čoček přestat, protože jsou vám nepříjemné, ale v ničem z výše uvedeného jste se nenašli, zkuste se zamyslet, jestli nedošlo ve vašem životě k nějaké změně, která by mohla nepohodlí vyvolat. Může se jednat o na první pohled nesouvisející záležitost, jako je třeba změna zaměstnání. Začnete-li například pracovat v prašném prostředí, čočkám to nesvědčí. Prach na nich ulpívá víc než na samotném oku a to pak vede k dráždivým pocitům.

„Ať už nošení čoček zvažujete, právě s nimi začínáte nebo patříte mezi ty, kdo nevytrvali, nezapomeňte, že většina potíží má své řešení. Proto se nikdy nebojte návštěvy odborníka a s čočkami to určitě nevzdávejte” doporučuje na závěr Daniel Szarvas.

 


O VašeČočky.cz

VašeČočky.cz jsou největší český e-shop s kontaktními čočkami. Vybírat zde můžete z nejširší nabídky kontaktních čoček ve střední Evropě. V sortimentu najdete všechny druhy dioptrických i barevných čoček od oblíbených značek jako Acuvue, SoftLens, PureVision a desítek dalších. Na jednom místě mohou nositelé kontaktních čoček nakoupit také veškeré příslušenství od roztoků, očních kapek až po kosmetiku pečující o oči. E-shop s ročním obratem 600 mil. Kč působí v 15 evropských zemích. www.vasecocky.cz