Nástroj s využitím neuronových sítí by mohl odhalovat poškození očí diabetiků

Autor: Redakce | České zdravotnictví | 14. 2. 2023

„Pro to, aby pacient nedospěl do stadia nevratného poškození zraku, je včasná diagnostika oční sítnice, a tím tedy brzké nasazení léčby, zcela zásadní. Vzhledem k masivnímu počtu osob, které v České republice, ale i ve světě diabetem trpí, je podpora podobných vývojových projektů pro společnost důležitá. A také pro ekonomiku,“ uvedl v tiskové zprávě předseda agentury Petr Konvalinka.

Cukrovkou v ČR trpí přes milion lidí, přibývá jich zhruba 30.000 každý rok. Nejčastěji ji zachytí jako první praktický lékař, lékař diabetolog nebo internista, kterých je v ČR dohromady přes 6800. „V každé této ordinaci dochází k primárnímu záchytu cukrovky a k jejímu průběžnému monitoringu. Jedná se o ideální místo, kde vyšetření sítnice za pomoci našeho přístroje je možné provádět,“ uvedl vedoucí řešitelského týmu Petr Švrček.

Cílem výzkumu je podle lékaře prokázat schopnost systému automaticky vyhodnocovat patologie při diabetické retinopatii na obrazových záznamech vnitřní části oka. Nejdříve zkoumaný snímek oka vyhodnotí oční lékaři a určí nalezené patologie, poté se porovnávají s výsledky systému a případně upravují algoritmus. Na projektu spolupracují pracoviště z Polska, Slovenska, Izraele nebo Číny.

V letošním roce by podle Technologické agentury ČR měl nástroj vstoupit do procesu certifikace jako zdravotnického prostředku, který je nutnou podmínkou uvedení do lékařské praxe.