Nadýmání, křeče a vyrážky: Rozpoznáte potravinovou alergii?

S potravinovou alergií se potýká stále rostoucí počet lidí, a to především v období dospívání. Pokud máte podezření na onemocnění související s příjmem potravy, přinášíme vám základní projevy reakcí na běžné potraviny. Zároveň vám doporučíme tipy na první pomoc, které vám přinesou úlevu do doby, než se případné alergie potvrdí.

Klíčem k odhalení alergie je při rozeznávání příznaků především vlastní pozornost, jelikož k projevům může docházet i s odstupem hodin. Projevy navíc mohou být různé. Opakovaný či stabilní příjem alergenu může vyvolat chronické problémy, u kterých je diagnóza a zjištění alergenu zásadní a zároveň velmi obtížný bod.

Bublinky zneškodní křemík

Nadýmání a křeče v břiše patří mezi vůbec nejčastější projevy potravinových alergií či intolerance. V každodenním životě však doplácíme na svou vágnost. Většina pacientů se totiž rozhodne tyto projevy řešit zpravidla až po několika bolestivých příhodách. Alergickou reakci si totiž spojují s kvalitou snědeného jídla, nikoliv s jeho složením. „Prvním krokem člověka, který má podezření na alergii či intoleranci potraviny, je dieta, ve které se snaží eliminovat klasické alergeny, především mléko, lepek, vejce, sóju či ořechy. U dospělých se samozřejmě provádějí alergenové testy,“ vysvětluje Klára Minczinger ze společnosti Generica. „Na plynatost pak mají pozitivní účinky přípravky se simethiconem. Jedná se o sloučeninu křemíku, která se nevstřebává a jejím působením dochází ke splývání plynových bublinek a snadnějším odchodem z těla ven,“ dodává Minczinger.

Celiakie není alergie, ale příznaky má podobné

Dalším nepříjemným projevem alergie bývají časté průjmy. Obvykle je průjem způsobený banální infekcí trávicího traktu. Pokud však průjem trvá dlouhodobě, lze již hovořit o alergické reakci na jakoukoli potravinu. Právě tehdy je klíčové dopátrat se alergenu, přesněji řečeno potraviny či jejich kombinace, která zažívací potíže způsobuje. V některých případech mohou být průjmy příznakem takzvané celiakie, tedy imunitní reakce na lepek, která vyvolává zánětlivé onemocnění střev. Zde se však nejedená o alergii, ale o onemocnění zažívacího ústrojí. Při celiakii je nutné lepek ze stravy zcela a doživotně vyloučit. Průjmy mohou provázet také skutečnou alergii na lepek, která v některých případech nemusí být celoživotní a někdy dokonce sama odezní. Pokud trpíte na časté průjmy, nezapomeňte především na pravidelné doplňování sodíku a glukózy. Během průjmů totiž dochází k velkému úbytku vody, který je provázený ztrátou solí v organismu. Pokud naopak tělo získá dostatek sodíku, dojde k zadržení vody v těle. Aby se sodík co nejsnadněji vstřebal, je dobré jej přijímat společně s glukózou. V lékárně se proto můžete poptat po šumivých tabletách s obsahem sodíku a glukózy.

Když za cukr platíte nepříjemnou daň

Nejčastějším alergeny, které způsobují zácpu, jsou mléko a cukr. Výraznou roli však hrají i kakao a luštěniny. Tyto potraviny mohou vyvolávat křeč tlustého střeva, která zabraňuje normálnímu vylučování. „O zácpě hovoříme, pokud nedochází k vylučování po dobu delší než 3 dny. Pokud navíc nedochází k pravidelnému vyprazdňování střev, přichází riziko vzniku dalších zdravotních obtíží. Škodliviny nastřádané v organismu mohou krví pronikat zpět do těla a způsobit ekzémy, alergie i onemocnění,“ informuje Klára Minczinger ze společnosti Generica, která již brzy uvede na trh sirup s obsahem koncentrované šťávy ze švestek a fíků, jež mají šetrný projímavý účinek. „V případě zácpy je důležité zvýšit příjem vlákniny. Ideální je samozřejmě ovoce nebo zelenina. Pokud jste však na některé druhy těchto potravin alergičtí, je dobré přijímat rozpustnou vlákninu. Ta podporuje aktivitu střevních bakterií, které pak mají příznivý vliv na celkový zdravotní stav,“ doplňuje Minczinger.

Pokožka jako obraz zažívání

Dermatologické potíže spojené s potravinovými alergiemi se mohou projevovat různě. Od klasických vyrážek a svědění kůže až po oteklé části těla, zpravidla rty, či pálení v uších. Nejznámějším příznakem je pálení a svědění krku a v dutině ústní. U kojenců je klasickým projevem trvající atopický ekzém. Spouštěčem bývá mléko, vejce či lepek. Alergie může být vyvolána i kojením, a tudíž přenosem alergenu z matky na dítě. Atopické ekzémy bohužel často provázejí život dítěte až do doby dospívání. Jako první pomoc doporučujeme krémy a masti s obsahem soli kyseliny pantotenové, která pomáhá regenerovat pokožku. Vynikající je, pokud obsahují meruňkový olej. Ten má totiž protizánětlivé účinky a zklidňuje projevy ekzematických kožních onemocnění. Při kožních problémech, především u dětí, však doporučujeme nebojovat s příznaky pouze doma, ale co nejdříve vyhledat lékaře. 


O společnosti Generica

Společnost Generica, s.r.o., je největším výrobcem doplňků stravy na Slovensku se sídlem v Piešťanech. Portfolio společnosti nabízí více než 50 produktů určených k prevenci a podpoře léčby různých onemocnění. Na slovenském trhu působíme již 19 let. Naší snahou je i nadále přinášet kvalitní výrobky cenově dostupné pro širokou veřejnost.

Výrobky společnosti Generica jsou vysoce kvalitní, čehož důkazem je i smluvní výroba pro světové farmaceutické společnosti a také certifikát ISO 9011 a 14001, kterého je společnost držitelem od roku 2004.

Kontakty

PharmDr. Klára Minczinger

produktová manažerka

e-mail: k.minczinger@generica-bohemia.cz

tel.: +420 724 378 098

Veveří 102, 616 00 Brno

www.generica-bohemia.cz