Na Smíchově vznikne dům pro lidi se stařeckou demencí a Alzheimerovou chorobou

Autor: Redakce | Aktuálně | 9. 10. 2023

„Nejen já, ale také odborná veřejnost dlouhodobě upozorňuje na to, že naše společnost čelí nové neviditelné vlně epidemie. Je to epidemie demence, která každoročně postihuje čím dál tím více lidí. Populace stárne a tento trend se bude nadále zvyšovat, proto se musíme na nárůst potřeby kapacity lůžek připravit. V roce 2026 se tak otevřou dveře moderního a důstojného areálu,“ uvedla náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS).

Koncepce oddělení je v návrhu jako takzvané unit care, tedy s centrálním společným obývacím prostorem a jednolůžkovými pokoji pro odpočinek, spánek a osobní hygienu klientů. Prostory poslouží klientům ve druhém stadiu demence. „Tato oddělení budou čtyři po 15 klientech, tedy celkem pro 60 klientů,“ píše se v dokumentu. Pro klienty ve třetím, nejtěžším stadiu nemoci budou dvě oddělení s názvem Oáza, ve kterých bude moct být šest a sedm klientů.

V budově bude také ordinace praktického lékaře, kadeřnictví a pedikúra. Součástí stavby mají být nádrže na dešťovou vodu, včetně požární nádrže, přípojky vodovodu, plynovodu a slaboproudu, komunikace a zpevněné plochy. Stavbaři vybudují opěrné stěny a udělají sadové úpravy, postaví zahradní altán a také nové oplocení.

Projekt schválili někdejší radní v roce 2017 a po výměně po volbách v roce 2018 jej následující vedení města v roce 2020 zrušilo. Tehdy byly náklady odhadovány na 385 milionů korun. Nyní jsou zhruba o 100 milionů vyšší. Podle dokumentu se odhad zvýšil vzhledem k prudkému nárůstu cen stavebních materiálů a prací v posledních letech.