Na ČZU vzniká nové centrum pro výzkum infekčních chorob zvířat

Praha 10. srpna (ČTK) – Na České zemědělské univerzitě (ČZU) vzniká Centrum pro studium infekčních nemocí zvířat. Cílem je monitorovat rizika spojená se šířením vybraných onemocnění v populacích zvířat včetně viru SARS-CoV-2. Právě koronavirová krize založení centra podnítila. Mluvčí ČZU Karla Mráčková dnes o tom informovala ČTK v tiskové zprávě. Podle dosavadních výzkumů se konoravirem mohou nakazit psi, kočky, opice, ale i křečci nebo fretky.

Virolog Jiří Černý dnes ČTK řekl, že na ČZU se věnují výzkumu infekčních nemocí zvířat asi tři desítky lidí. Centrum má za cíl koordinovat a podpořit jejich práci i kontakty s jinými pracovišti. Sám Černý nyní mimo jiné spolupracuje i na projektech výzkumu SARS-CoV-2.

Virolog řekl, že ačkoliv vědci nyní věnují koronaviru velkou pozornost, centrum je zaměřené i na další infekce způsobené jak viry, tak bakteriemi a parazity. Poznamenal, že v budoucnu by rád uskutečnil genetický výzkum viru Rift Valley fever (RFV), který infikuje dobytek v subsaharské Africe. Zmínil také kolegy pracující na výzkumu parazitů lišek, koček a psů. „V současné době hledáme pracovníky, kteří by nám pomáhali třeba s bakteriologií, věnovali se salmonelám, kampylobakteriím a podobným věcem,“ dodal výzkumník.

Vědci se zabývají hospodářskými a domácími zvířaty i exotickými druhy v zoologických zahradách. Se zoologickými zahradami spolupracují právě na výzkumu nového typu koronaviru. Černý popsal, že tuzemské zoo posílají na ČZÚ vzorky sér ‚ze svých zvířat‘ a vědci zkoumají, zda se v nich vyskytují protilátky proti koronaviru.

V budoucnu má pak centrum poskytnout ‚servis‘ také chovatelům domácích mazlíčků včetně testování zvířat. Černý ČTK řekl, že by tyto služby mohly odstartovat už během podzimu.

Nové pracoviště bude také ve spolupráci s Centrem pro výzkum chování psů při Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (FAPPZ) vyvíjet metodiku identifikace lidí nakažených nemocí covid-19 za pomoci psů. „Z výzkumů je známo, že psi jsou schopni rozpoznat specifický pach lidí s různým onemocněním. Této schopnosti chceme využít k identifikaci lidí s nemocí covid-19. Dnes už víme, že virus SARS-CoV-2 je po 24 hodinách v pachových konzervách mrtvý, metoda je tedy pro psy bezpečná,“ uzavřela děkanka fakulty Iva Langrová.

sar mha mal