Na co myslíme při běhu a proč jeho popularita v ČR stále roste? Anketa odhalila zajímavé skutečnosti.

Praha, 1. června 2016 – Běh je u nás hned po cyklistice druhým nejoblíbenějším sportem. Z výsledků ankety cenového srovnávače Srovname.cz, které se v květnu zúčastnilo 1857 respondentů, vyplývá, že častěji běhají ženy než muži, konkrétně běhá cca 60 % žen ku 40 % mužů. Až 60 % běžců běhá 2x-3x týdně. Češi začínají s během nejčastěji kvůli potřebě pohybu, snížení tělesné váhy a relaxaci, ale aktuální boom běhání podporuje i zvýšený příliv peněz od firem na pořádání běžeckých závodů pro veřejnost, jejichž popularita každým rokem roste hlavně mezi začínajícími běžci. Velmi oblíbené jsou také charitativní běhy, které spojují péči o vlastní zdraví a kondici s dobročinnou činností. Speciální typ hodinek pro sledování uběhnutých kilometrů při běhání používá 38 % a nějaký druh běžecké mobilní aplikace až 46 % dotázaných, ale sdílení běžeckých úspěchů a jejich porovnávání s ostatními přáteli na sociálních sítích Čechy na rozdíl od jiných národů moc nebere a pravidelně jej provozuje jen necelých 10 % běžců. Čeští běžci pokoří v rámci jednoho běhu nejčastěji trasu o délce 5-10 km, přičemž běhají nejčastěji k večeru a uvádějí, že při samotném běhu většinou nemyslí vůbec na nic. 53 % z nich běhá v lese, zbytek si téměř spravedlivě rozdělily městské silnice a parky. Z ankety dále vyplývá, že mezi nejoblíbenější značky běžeckých bot patří v ČR značky Adidas (35 %) a Nike (26,7 %) a do nových bot Češi nejčastěji investují částku mezi 1000-2000 Kč. Muži jsou ochotni za boty utratit více než ženy.

 

Běh prodlužuje délku života, snižuje vysoký tlak, pomáhá proti nadváze, ale i rakovině prsu a tlustého střeva. Posiluje imunitu i paměť a umí zmírnit deprese. Jsou to ale ty pravé důvody, proč nás běhá čím dál více?

 

Běžecký BOOM, aneb proč běháme?

 

“Běhání je, co se týče vynaložených nákladů a času, asi nejméně náročný sport. Stačí skutečně nazout boty a jít běhat kdykoliv a kdekoliv,” podotýká Michaela Kofrová z magazínu SvetBehu.cz. Za skutečným boomem stojí ale podle ní více faktorů. “Jedním z nich je obrovský příliv peněz z firemního sektoru v podobě pořádání běžeckých závodů a akcí velmi dobře dostupných pro širokou veřejnost,” dodává.

 

Z dalších výsledků ankety je patrné, že nejčastěji lidé začínají s během kvůli potřebě pohybu a snížení tělesné váhy. Jako další pozitiva běhu respondenti uvádějí relaxaci, svobodu, pobyt v přírodě, samotu, pocit po doběhnutí a možnost vyčistit si hlavu. Posouvání osobních výkonnostních hranic a běžecké výsledky jako takové už ale sportovce zajímají o něco méně.

 

Závody jsou v kurzu

 

Běžci se rádi účastní nejrůznějších závodů. Například v rámci běžeckého seriálu RunTour se počet účastníků pravidelně zvyšuje každým rokem. Přibývá především začátečníků, tedy běžců na krátkých tratích 5 km, což je přesně ta cílová skupina, pro kterou tento běžecký seriál funguje.

 

“Jeden z důvodů je i zvyšující se tlak na lidi v práci, stres, vzrůstající obezita a tlak médií na zdravý životní styl,” říká o stoupající oblibě běhu organizátor závodů RunTour Richard Valoušek.

 

Meziroční nárůst registruje i seriál běžeckých závodů NIGHT RUN, a to o 30 %, u některých závodů dokonce až o 100 %. Roste hlavně počet žen.

 

“68% podíl žen je opravdu vysoké číslo. Dá se říct, že přidružený AVON Běh proti rakovině prsu rozběhal české ženy,” uvádí organizátor závodů Tomáš Pavel.

 

S maratony začínají Češi brzo

 

Zmíněné závody jsou pro začátečníky vhodné. Stále častěji se ale novopečení běžci účastní i náročnějších běžeckých závodů.

 

Začít běhat z nuly a hned se přihlásit na půlmaraton či dokonce maraton je přitom podle Radka Narovce, majitele časopisu Běhej.com, jedna z největších chyb nezkušených běžců. Nárazové přetížení bez dostatečného předchozího tréninku může totiž vážně ohrozit běžcovo zdraví.

 

Potvrzuje to i primář ortopedického oddělení Nemocnice Na Františku MUDr. Jiří Fousek: “Nejčastějšími zraněními u běžců jsou některá onemocnění z přetížení, jako je například únavová zlomenina zánártních kostí.”

 

V žádném případě není radno podcenit ani přípravu před a relaxaci po běhu. PhDr. Michal Rukavička, kondiční trenér a fyzioterapeut A-týmu české fotbalové reprezentace, radí následující: “Doporučuji rolování svalů terapeutickými válci. Bez toho si nedovedu představit sport a sportovní přípravu jako takovou! Dále před během po zahřátí kvalitní dynamické rozhýbání svalů a kloubů a po běhu doprotažení.”

 

Běháme rádi pro dobrou věc

 

Velmi oblíbené jsou také charitativní běhy, které spojují péči o vlastní zdraví a kondici s dobročinnou činností. Tyto běhy jsou často propagovány populárními osobnostmi a přitahují tak k běhání další a další sportovce, kteří navíc přispějí na dobrou věc.

 

“RunCzech v roce 2016 spolupracuje se 45 charitativními organizacemi, přičemž pro každý závod máme jednoho hlavního charitativního partnera. Čísla za letošní sezonu ještě nejsou hotová, ale v minulém roce celkem 4 620 běžců vygenerovalo pro projekt Běž pro dobrou věc částku 7 279 615 korun,” uvádí Tadeáš Mahel z běžecké ligy RunCzech.

 

Běh jako součást osobního stylu

 

Na první dojem se může zdát, že sdílení běžeckých úspěchů a jejich porovnávání s ostatními přáteli na sociálních sítích se v současné době silně rozmáhá, ve skutečnosti jej ale pravidelně provozuje jen necelých 10 % běžců.

 

Přestože u nás sdílení uběhnutých kilometrů a tratí nedosáhlo takové obliby jako v jiných státech, vzrůstající tendence je patrná a běžecké aplikace či hodinky stále rozšířenější. Z ankety Srovname.cz např. vyplývá, že speciální typ hodinek při běhání používá 38 % a nějaký druh mobilní aplikace až 46 % dotázaných. Obecně najdete speciální běžecké hodinky spíše na mužském zápěstí, ženy je používají pouze ve 23 % případů.

 

“Oblíbená je zejména střední třída hodinek, konkrétně např. model Polar M400 a hodinky s GPS, které v dané cenové kategorii nemají konkurenci,” říká Kamil Brabec z e-shopu Sanasport.cz.

 

Z běhání se tak stává hlavně ve větších městech fenomén a z pouhého sportu přerůstá v módu a společenskou záležitost.

 

Nejčastěji při běhu nemyslíme vůbec na nic

 

Vzhledem k tomu, že velmi rozšířenou motivací k běhu je relaxace a nikoli zvedání svého osobního rekordu, není divu, že nejčastější odpovědí na anketní otázku “na co myslíte při běhání” byla odpověď: “na nic”. V závěsu jsou myšlenky na samotný běh, přírodu, na práci, uplynulý den a plány do budoucnosti.

 

Kde běháme?

 

Podle výsledků ankety čeští běžci pokoří v rámci jednoho běhu nejčastěji trasu o délce 5-10 km, přičemž běžecký sport provozují nejčastěji k večeru. 53 % z nich běhá v lese, zbytek si téměř spravedlivě rozdělily městské silnice a parky.

 

Podle MUDr. Jiřího Fouska je běhání na silnici či nerovném povrchu nerozumné, vhodnější je měkčí povrch. Zároveň je také nutné zvolit správnou běžeckou obuv. “Musí být kvalitní právě vzhledem k vysokým nárokům na nohu při běhu, zvláště po tvrdém a nerovném terénu. Je do jisté míry prevencí přetížení či úrazů,” dodává.

 

PhDr. Michal Rukavička zase k problematice povrchu podotýká, že by tělo nemělo být dlouhodobě vystaveno stereotypnímu pohybu a proto je podle něj vhodné střídat krátké i dlouhé tratě a především tělo naučit pracovat v různých terénech.

 

Jak vybrat správné běžecké boty?

 

Z ankety Srovname.cz vyplývá, že mezi nejoblíbenější značky běžeckých bot patří v ČR značky Adidas (35 %) a Nike (26,7 %). Češi přitom do nových bot nejčastěji investují částku mezi 1000-2000 Kč. Více utrácejí muži, až 30 % z nich je ochotno utratit za boty 2500 – 3500 Kč.

 

“Před zakoupením bot se zamyslíme nad tím, kde budeme běhat (v jakém terénu), jak našlapujeme při běhu, v úvahu vezmeme i naši kondici a hmotnost a soustředíme se i na velikost bot,” říká Kateřina Mráčková z e-shopu Actirun.cz. “Aby byly boty opravdu funkční, je třeba také myslet na jejich včasnou obměnu po cca 800-1000 naběhaných kilometrech,” dodává. Lidé si přitom kupují nové boty nejčastěji jednou za dva roky.

 

Silniční boty jsou určené pro silnici a do lehčího terénu, jsou uzpůsobené tvrdšímu povrchu. Bývají více prodyšné, na jejich svršku je použito více síťoviny.

Krosové (terénní) boty jsou těžší a robustnější. Bývají vyrobené z pevnějšího materiálu a jejich podrážka je přizpůsobená tomu, aby neklouzala a umožňovala snadný odraz. Důležitá je i jejich odolnost proti vlhkosti a dešti.

Tretry – boty, které mají v podrážce hřebíky, umožňují sportovci dobře se odrazit. Sváteční běžec je asi využije jen stěží, jsou určené především pro závodníky na dráhu.

Zlaté pravidlo je, že vás běžecké boty nesmí nikde ani trochu tlačit. Raději si kupte o číslo větší, než je váš běžný standard. A nakupujte ve speciální sportovní nebo značkové prodejně. Poradí vám zde nejen se samotným výběrem bot, ale znají také současné trendy a vědí, do čeho stojí za to investovat.

V současné době je kupříkladu podle Kamila Brabce ze Sanasport.cz v kurzu snižování dropu (neboli výškového rozdílu mezi špičkou a patou) i hmotnosti a využití bezešvé technologie úpravy svršku.

 

Jak se motivovat k běhání?

Běh je přirozený lidský pohyb a, jak bylo řečeno výše, nepotřebujete k němu prakticky nic víc, než běžecké boty a silnou vůli. Právě ta ale může být často značným problémem. Pomoci vám může vytvoření a plnění tréninkového plánu a zmíněné střídání běžeckých tras.

“Ideální je se zase moc nenutit. Ale pokud to tak cítíte, přihlaste se na nějaký delší závod, abyste měli nad sebou maličký bič,” říká Radek Narovec, šéfredaktor magazínu Běhej.com.

Ačkoli je tedy nutné znát své hranice a nepodcenit přípravu, závodů se rozhodně bát nemusíte. Fungují jako dobrý hnací motor tréninku.

“Závodů v poslední době přibývá opravdu mnoho, není problém najít vhodný závod prakticky kdekoliv. Stačí si ujasnit, co od závodu očekáváte a podle vybraných kritérií si jistě každý najde ten svůj,” uzavírá Tadeáš Mahel z RunCzech.

 

Důležité tipy při nákupu běžeckých bot

 

  • Na nákup se vydejte později odpoledne. Vaše nohy budou díky celodenní zátěži lehce nateklé, čímž zabráníte koupi příliš těsných bot. Zároveň si nezapomeňte běžecké boty zkoušet s ponožkami.

 

  • Pokud tápete ve velikosti bot, vyplatí se změřit si chodidlo. Bosou nohou se postavte na papír a nohu obkreslete. Změřte nejdelší vzdálenost (pata – palec) a přičtěte 1 cm. Volte vždy delší z obou chodidel.

 

  • Máte-li nadváhu, zvolte odtlumené boty. Zmírní tvrdé dopady a ulehčí tak vašim kloubům. Méně tlumené boty naopak zvolte v případě, že dáváte přednost tempovým tréninkům.

 

  • Ve špičce bot musíte mít dostatek místa (0,5 až 1 cm), abyste mohli s prsty hýbat. Pozor si dejte i na oblast nártu a místu pod klenbou, nic vás zde nesmí tlačit. Zároveň si pohlídejte, že vám nepodkluzuje pata.

 

Potraviny pro běžce

 

  1. Mandle
    Běžci by měli jíst malou hrst mandlí nejméně tři až pětkrát týdně. Ořechy, zejména mandle, jsou vynikajícím zdrojem vitaminu E, obsahují antioxidanty. Konzumace ořechů několikrát týdně snižuje hladinu cirkulujícího cholesterolu v krvi, ucpání tepen cholesterolem typu LDL a snižuje riziko srdečních chorob.
     

  2. Vejce
    Jedno vejce splňuje asi 10 procent vaší každodenní potřeby bílkovin. Protein ve vejcích obsahuje všechny klíčové aminokyseliny, které jsou potřebné k oživení namáhaných svalů. Vyberte si omega-3 vylepšené vejce a můžete také zvýšit příjem zdravých tuků. Studie prokázaly, že vaječní jedlíci mají nižší riziko srdečních onemocnění než ti, kteří se vyhýbají jejich konzumaci.
     

  3. Pomeranče
    Konzumace pomerančů může snížit zátěž a bolest svalů po náročných trénincích. Bylo prokázáno, že pomůže snížit hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak.
     

  4. Černé konzervované fazole
    Černé fazole obsahují antioxidanty, které pomáhají ke snížení hladiny cholesterolu a riziku srdečního onemocnění. Kromě toho, černé fazole a jiné luštěniny jsou potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI). Potraviny s nízkým GI pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi a mohou zvýšit výkon.

 

  1. Dále běžcům prospějí míchané zeleninové saláty, losos, celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, kuře, hořká čokoláda, nízkotučné jogurty.

 

 

 

O službě Srovname.cz:

Srovname.cz je bezplatná internetová služba, která umožňuje rychlé a přehledné porovnání cen zboží z různých obchodů na českém internetu. Denně navštíví stránky přes 50 000 potenciálních nakupujících. Srovname.cz je na trhu od roku 2006 a od roku 2009 také na Slovensku. Srovnává přes 2 mil. položek zboží z více než 2,5 tisíce nejvýznamnějších obchodů na českém internetu. E-shopům nabízí jako jediný porovnávač cen možnost zobrazování slevových kupónů. Uživatelům nabízí také možnost hodnocení výrobků a internetových obchodů. Provozovatelem stránek www.srovname.cz je společnost SROVNAME, s.r.o.

 

Další informace najdete na www.srovname.cz.

 

Kontakt pro média:

ACCEDO Czech Republic Communications, s.r.o.

Ondřej Hampl

Národní 341/23, 110 00 Praha 1

Tel: +420 775 132 199

E-mail: ondrej.hampl@accedogroup.com