Mozek spotřebuje až 20 procent energie těla, mozkovou kapacitu však využíváme jen z 2–5 procent

Praha, 18.12.2017 (Mentis Lab)

Od Aristotelova poněkud tmářského názoru, že mozek je „hlenovitá hmota bez většího významu v lidském těle1 dospělo lidské poznání podstatně dále. I malé dítě dnes ví, že lidský mozek je řídícím centrem celého organismu. Vědci zkoumají jeho možnosti, lékaři jej umí operovat, psychologové dokáží stimulovat. Přesto však i dnes zůstává opředen tajemstvím a vyvolává řadu otázek. Jak lidský mozek funguje? Jak jeho potenciál co nejvíce využít?

Mozek je pro člověka zároveň hardwarem i softwarem. Ale i ten nejdokonalejší počítač je oproti mozku neskutečně primitivní.7 Mozek je nepostradatelný, zajišťuje základní životní funkce, současně je ale velmi citlivý, zranitelný a náchylný na různé vnější vlivy.5 Jeho provoz je tak náročný, že využije celých 20 % energie těla, i když sám tvoří jen 2 % naší hmotnosti.2 Mozek přijímá informace, zpracovává je a třídí, ty důležité ukládá do paměti a zpětně vysílá odpovědi na podněty, přičemž využívá pouze 2 až 5 % své kapacity.6,7 Naše „řídící jednotka“ se skládá přibližně ze sta miliard nervových buněk, neuronů, které spojuje ještě několikanásobně více nervových vláken, glií.3 Vědci si ještě donedávna mysleli, že mozek se v dospělosti už nemění a nevznikají v něm žádné nové buňky. To je omyl. Dnes už víme, že až do vysokého věku se vytvářejí nové spoje mezi neurony, a dokonce vznikají i nové nervové buňky, především v hipokampu, části mozku, která hraje klíčovou roli v procesu paměti a učení.8

Tak jako počítač potřebuje nabíječku, mozek dobijí kyslík a glukóza. Má-li jich nedostatek, člověk se cítí unavený, má pocit, že mu to nějak „nepálí“. Existuje rychlá a jednoduchá pomoc – otevřít okno, aby mozek dostal čerstvou dávku kyslíku, dodat tělu rychlé cukry, například ovoce. Účinné je také „nakopnout“ mozek pomocí přírody,“ uvádí MUDr. Marie Kloudová, lékařka a biochemička.

Speciálně pro zvýšení činnosti mozku a jeho fungování slouží čistě přírodní doplněk stravy, přípravek Mentis Max. Tzv. přírodní nootropikum obsahuje 13 pečlivě vybraných přírodních extraktů a aktivních látek, např. extrakty z bakopy drobnolisté, zeleného čaje, vrance pilovitého, rozchodnice růžové či patentovaný výtažek z černého pepře BioPerine. Mentis Max pomáhá lepšímu soustředění, zlepšuje paměť, koncentraci a duševní výkonnost, ale podporuje i krevní oběh a celkově harmonizuje nervovou soustavu. Mentis Max neobsahuje žádné stimulanty jako je například kofein, je proto zcela nenávykový a díky svému složení je vhodný i pro vegany. Balení obsahuje 30 kapslí. Dostupný v e-shopu Mentis Lab na www.mentislab.cz a v lékárnách a e-shopu Dr. Max na www.drmax.cz za 549 Kč.

Lidstvo odedávna hledalo prostředky, jak mozek stimulovat. Už staré přírodní národy využívaly látky z přírody, které měly povzbuzující účinky, odstraňovaly únavu, zvyšovaly výkon a výdrž. Jihoameričtí indiáni používali listy koky, v Africe měli v oblibě keř Kath, turečtí vojáci pili povzbuzující kávu. Mnohé z těchto přírodních látek však měly vedlejší účinky a způsobovaly závislost. Dnešní přírodní nootropika jsou už zcela nenávyková. Jedná se o přípravky na zcela přírodní bázi, které mimo jiné zvyšují přísun kyslíku, glukózy a dalších látek do mozku, čímž stimulují jeho činnost. Kombinují extrakty z vybraných rostlin, speciálně připravené léčivé látky a vycházejí z poznatků tradiční asijské nebo ajurvédské medicíny i nejnovějších lékařských výzkumů. Přírodní nootropika pozitivně ovlivňují nejen samotný mozek, ale i lidskou psychiku. Zlepšují paměť a koncentraci, ale zároveň redukují únavu a odbourávají stres nebo poruchy spánku.

 

Mentis Lab, s.r.o. je český start-up přinášející na trh unikátní řadu přírodních doplňků stravy, tzv. přírodních nootropik, někdy také označovaných jako chytré drogy. Jedná se o prémiové a pečlivě vyladěné směsi z tradičních i exotických rostlin bojující proti negativním důsledkům současné moderní doby. Pomáhají rychle doplnit energii a zlepšit koncentraci, dlouhodobě podporují vitalitu, účinně odbourávají stres nebo eliminují trému. Tříčlenný tým zakladatelů Mentis Lab se přírodními nootropiky inspiroval v zahraničí (zejména USA a Velké Británii), následně se rozhodl vyrábět podobně špičkové produkty přímo v České republice. V roce 2017, po roce intenzivního vývoje, Mentis Lab svými produkty rozšířil českému zákazníkovi obzor v oblasti zlepšení fyzické kondice a lidské psychiky. Všechny produkty Mentis Lab jsou vyráběny ve společnosti s certifikátem správné výrobní praxe a jsou zcela nenávykové. Firma Mentis Lab dbá na kvalitu použitých ingrediencí, aby zajistila prvotřídní úroveň svých produktů. Jejich distributorem je e-shop Mentis Lab a e-shop Dr. Max.

Více na www.mentislab.cz

 


Zdroje:

1. Clarke, E. Aristotelian concepts of the form and function of the brain. Bulletin of the History of Medicine, 1963.

2. http://fblt.cz/skripta/regulacni-mechanismy-2-nervova-regulace/3-energeticky-metabolismus-nervove-tkane/

3. http://sik.vse.cz/ss/mozek.pdf

4. https://www.prirodovedci.cz/zeptejte-se-prirodovedcu/356

5. https://www.online.muni.cz/veda-a-vyzkum/3696-jak-funguje-lidsky-mozek-nikdy-zcela-nepochopime

6. RNDr. Zimpl Milan, PhD.: Nervová soustava 3, prezentace,

7. Kostka, K.: Člověk, myšlení, inteligence. Dostupné z: http://www.kostka-skola.cz/archiv/soubor/KOSTKA-72790-clovek,-mysleni-a-inteligence.pdf

8. Stenger, Ch.: Nenechte svůj mozek zahálet. Začněte jej využívat na maximum. Grada, 2015.