Most opraví most k nemocnici, který je v havarijním stavu

Most 22. prosince (ČTK) – Město Most opraví most k nemocnici. Jeho stav je havarijní a nadále se zhoršuje. Veřejnou zakázku na největší investici v roce 2019 vyhlásí radnice zřejmě v lednu. Náklady na opravu se odhadují na více než 60 milionů korun. ČTK to řekl primátor Jan Paparega (ProMOST).

Ve velmi špatném stavu je most v ulici J. E. Purkyně u nemocnice nejméně rok a půl. Už v roce 2014 se pod asfaltem objevila velká díra a doprava přes něj byla po dobu nutné opravy omezena. Před celkovou rekonstrukcí musela radnice vyřešit problém vlastnictví pozemků.

„Majetkoprávní problémy jsme vyřešili, takže oprava může začít. Chci být optimista a věřit, že nepotrvá déle než rok,“ uvedl primátor. Město chtělo investici hradit ze státní dotace, to se ale nepodařilo. „Bohužel žádný vhodný dotační program na toto nebyl vypsán, budeme muset opravu zaplatit ze svého,“ uvedl primátor.

Kvůli rekonstrukci se změní trasy MHD, komplikací bude zavření mostu pro vozy osobní i sanitní a také pro pěší. Vedení města nyní připravuje dopravní řešení na dobu uzavírky.

V havarijním stavu byl také most do čtvrti Rudolice. V polovině letošního roku začala jeho oprava a pracovat budou dělníci na stavbě zřejmě do poloviny příštího roku. Náklady na rekonstrukci jsou 68 milionů korun. Většinu zaplatí město z dotace od Státního fondu dopravní infrastruktury, ze svého rozpočtu dá 6,7 milionu korun. Dotaci se v tomto případě radnici podařilo získat díky tomu, že most je nad železničním křížením.

fir hj