Moravskoslezský kraj chce v krizích využít aplikaci Záchranka

Ostrava 10. ledna (ČTK) – Moravskoslezský kraj po prosincovém útoku ve Fakultní nemocnici Ostrava chce začít využívat aplikaci Záchranka k varování obyvatel v krizových situacích. Kraj taky prověří, zda by mohly v těchto situacích pomoci speciální kamery. Novinářům to dnes řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO). Dvaačtyřicetiletý střelec, který 10. prosince bez varování střílel na traumatologické ambulanci nemocniční polikliniky, má na svědomí sedm lidí. Sám se později zastřelil.

„Dohodli jsme se na tom, že se setká odborný tým, který zase přehodnotí všechny scénáře, které dneska (pro tyto situace) máme zpracovány, abychom je aktualizovali,“ uvedl Vondrák. Podle něj v krizových situacích mohou výrazně pomoci právě moderní technologie.

Aplikace Záchranka vznikla v roce 2012 jako studentská práce na Vysokém učení technickém. Díky podpoře soukromých partnerů a Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje byla v roce 2016 spuštěna na území ČR. Aplikace obsahuje interaktivní návod první pomoci, lokátor navigující k nejbližší pohotovosti i jedinou souhrnnou mapu automatizovaných externích defibrilátorů v České republice. Je plně přizpůsobena neslyšícím i nevidomým. V současné době funguje nejen v ČR, ale také v Rakousku, na slovenských horách v budoucnu bude dostupná na celém území Maďarska. Své obyvatele jejím prostřednictvím o krizových situacích již informují například Praha, Plzeň či Brno.

„Aplikace dnes funguje především jako nástroj toho, jak si přivolat pomoc, ale má i možnost přijmout zprávy právě z integrovaných bezpečnostních center. To je klíčová vlastnost, protože telefon má svou GPS pozici,“ uvedl Vondrák. Podle něj by tak při krizových situacích lidé mohli prostřednictvím aplikace dostat varovnou zprávu s návodem, jak se mají zachovat. „Budou probíhat jednání s provozovateli této aplikace, chtěli bychom to co nejdříve,“ uvedl Vondrák.

Kraj by letos chtěl otestovat i využití kamer v nemocnicích, které by mohly pomoci při identifikaci případného útočníka se zbraní. „To je věc, která ale bude o trochu delší, nepůjde to tak jednoduše jako s tou Záchrankou. Musíme nejprve vyzkoušet nějaký prototyp, abychom ověřili, do jaké míry ty kamery jsou schopny rozpoznat takového člověka. Nemá cenu rozmístit kamery za miliony a pak zjistit, že selhávají,“ doplnil Vondrák. Kraj bude zjišťovat, zda je lepší mít takzvané inteligentní kamery schopné například rozpoznat, že někdo drží zbraň nebo využije kamery, jež rychlým internetem přenesou informace do výpočetního centra, kde se vyhodnotí.

Martina Helánová sd