Mokré plavky a chladné večery zvyšují riziko uroinfekcí. Jak se jim bránit?

Brno, 8. srpna 2014

 

Pálení při močení, bolest v podbřišku, nevolnost a horečky patří mezi hlavní příznaky infekcí močových cest. Tyto problémy přitom postihnou jednou za život až polovinu žen v České republice. Každou třetí ženu, která zánět v minulosti prodělala, navíc trápí onemocnění opakovaně. Kromě nich jsou k uroinfekcím náchylné i děti. Na prevenci by tak měla dbát celá rodina, a to obzvláště během letních dovolených u moře. Neléčená infekce močových cest totiž může přejít v zánět ledvin, což je vážné onemocnění vyžadující hospitalizaci.

Riziko představují mokré plavky i častý sex

Mezi nejčastější původce zánětu močových cest patří bakterie E. Coli, která se běžně vyskytuje v našem zažívacím traktu. Pokud se však dostane do močové trubice, může dojít k rozvoji onemocnění. Zánět mohou způsobit i další původci, zvláště u osob se sníženou imunitou nebo u těhotných žen. Ačkoliv je zánět močových cest mnohdy spojován hlavně se zimním obdobím, i v létě je riziko onemocnění relativně vysoké. „Ideální prostředí pro rozvoj infekce močových cest se vytváří například při dlouhém pobytu v mokrých plavkách během dovolených. V kombinaci s lehkým prochlazením, vzniklým během chladnějšího večera, může onemocnění propuknout v řádu několika hodin a zkazit tak celou dovolenou,“ upozorňuje Klára Minczinger ze společnosti Generica. Množení bakterií přispívá i dlouhé cestování a zvýšená sexuální aktivita. Právě během dovolených lidé také zvyšují frekvenci sexuálního styku, který spolu s nedostatečnou hygienou patří k rizikovým faktorům vzniku zánětu. „Při dlouhých cestách lidé nemají čas na hygienu a snižují počet zastávek pro využití toalet. Při zadržování moči se bakterie rychleji množí a snadněji se uchytí na stěnách močových cest,“ varuje Mincznger.

Prevence? Osvědčuje se jogurt i brusinky

Prevence intimních problémů je přitom jednoduchá a spočívá v dodržování jednoduchých zásad. Zvýšený pitný režim, pravidelné zastávky pro WC a hygiena spolu s ochranou před prochladnutím jsou základní podmínkou pro zdravé močové cesty. Péče o intimní partie na cestách by přitom měla zahrnovat neparfemovaná a nedráždivá mýdla či vlčené ubrousky a vzdušné bavlněné prádlo. Pokud jste v minulosti zánět prodělali či máte pocit, že je pro vás riziko infekce vysoké, můžete pro předcházení problémům konzumovat přípravky s obsahem brusinek. „Účinné látky v brusinkových extraktech hrají roli v prevenci infekcí močových cest tak, že zabraňují přilnutí bakterií na stěny močových cest. Doplňky stravy s brusinkami lze sehnat v lékárnách bez předpisu a zařadit je tak jako první pomoc do cestovních lékárniček,“ upřesňuje Klára Minczinger ze společnosti Generica, která uvádí na trh kapsle s obsahem živých kultur a extraktu z brusinek. Protože vypuknutí uroinfekcí souvisí s vaginálními mykózami, doporučují odborníci konzumaci přípravků, které kombinují blahodárný vliv brusinek a ochrannou péči v podobě laktobacilů. Správným krokem je zvýšená konzumace jogurtů s živými kulturami nebo zajištění přísunu těchto kultur formou kvalitních doplňků stravy.

Nestyďte se jít k lékaři

Pokud už prevence selže a pociťujete první příznaky zánětu jako je časté močení, lehký tlak v podbřišku a mírnou bolest při domočování, není nic ztraceno. Podle lékařů lze při včasné detekci potíží zahájit léčbu pomocí doplňků stravy a zvýšeného pitného režimu. Ty mohou odvrátit propuknutí infekce. Samozřejmostí by měl být klidový režim a pobyt v teple. Při trvání potíží déle než tři dny a při výskytu horeček, silných bolestí a nevolností však neotálejte s návštěvou lékaře. Pouze odborný zdravotník posoudí vážnost a typ infekce a dokáže nasadit vhodnou léčbu, nejčastěji ve formě antibiotik a léků proti bolesti.

 

O společnosti Generica

Společnost Generica, s.r.o., je největším výrobcem doplňků stravy na Slovensku se sídlem v Piešťanech. Portfolio společnosti nabízí více než 50 produktů určených k prevenci a podpoře léčby různých onemocnění. Na slovenském trhu působíme již 16 let. Naší snahou je i nadále přinášet kvalitní výrobky cenově dostupné pro širokou veřejnost.

Výrobky společnosti Generica jsou vysoce kvalitní, čehož důkazem je i smluvní výroba pro světové farmaceutické společnosti a také certifikát ISO 9011 a 14001, kterého je společnost držitelem od roku 2004.

Kontakty

PharmDr. Klára Minczinger

produktová manažerka

e-mail: k.minczinger@generica-bohemia.cz

tel.: +420 724 378 098

Veveří 102, 616 00 Brno

www.generica-bohemia.cz