Modelka Aneta Vignerová podstoupila operaci. Zbavila se oční vady

PRAHA, 14. listopadu 2016 Modelka Aneta Vignerová, někdejší miss České republiky, podstoupila 11. listopadu operaci. Na krčské oční klinice se rozhodla definitivně vyřešit svou oční vadu. Operoval ji světově uznávaný oční chirurg Pavel Stodůlka.

Brýle nosí kolem šesti milionů Čechů, řada lidí ale o své oční vadě vůbec neví. Mezi ně patřila i modelka Aneta Vignerová. „Mám špatně zakřivenou rohovku a na jednom oku snad tři dioptrie a na druhém oku jednu a půl. Měla jsem asi nosit brýle, ale nikdy mne na to žádný doktor neupozornil a nepřišel na to, takže jsem se to dozvěděla přes optiku asi rok zpátky, protože už jsem na dálku viděla opravdu špatně. Brýle ani čočky jsem nikdy nenosila. A když už jsem si brýle, které by měly odpovídat mé vadě, nasadila, dost se mi točila hlava,“ popsala své obtíže se zrakem Aneta Vignerová.

Oční lékaři provedou ročně kolem pěti milionů vyšetření a zhruba dvě třetiny populace potřebují nějakou korekční pomůcku. Většina Čechů ale dorazí do ordinace očního lékaře, až když už nějaký problém se zrakem mají a vada je rozvinutá. Oční vadu přitom mohou lidé celkem snadno rozpoznat. „Zhoršování zraku doprovází několik signálů, například bolesti hlavy, pocit neostrého, zamlženého vidění, bolesti očí, jejich slzení nebo pálení. Pokud na sobě člověk začne takové příznaky pociťovat, měl by urychleně navštívit očního lékaře. Včasné odhalení oční vady je totiž pro její následnou léčbu velmi podstatné,“ upozornil Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Počet lidí, kteří se svou oční vadu rozhodnou řešit operací, každým rokem stoupá. Většina z nich vybírá kliniku podle doporučení rodiny a známých. Výjimkou není ani modelka Aneta Vignerová. „Kolegyně a kamarádka Monika Leová měla také oční vadu, podstoupila podobný zákrok a kliniku mi doporučila ona. I přes to, že má klinika skvělé reference, obavy jsem měla. Bála jsem se, že budu cítit nějaké doteky, ale necítila jsem vůbec nic. Koukala jsem pořád na zelené světýlko a nic nebylo cítit, jen chvíli malinký tlak. Ale musím říci, že díky panu primáři to bylo fajn, to mě strašně uklidnilo. On pokaždé říkal, co bude dělat, a na vše mne vždycky připravil, což si myslím, že je strašně důležité,“ popsala své pocity z operace modelka.

Za dvacet minut bylo po dioptriích. „Díky moderním laserům jsou zákroky pro pacienta velice komfortní a bezpečné. Operace je rychlá a bezbolestná. Zlepšení zraku je patrné bezprostředně po operaci, vidění se zlepšuje každým dnem. Navíc cena za laserovou refrakční operaci v poslední době výrazně klesla, a je tak dostupná opravdu pro každého,“ uvedl Pavel Stodůlka.

Další zákroky modelka v blízké době neplánuje. „Operaci neplánuju. Opravdu jsem se na to dlouho připravovala a vlastně jsem se na to i těšila, ale doufám, že to bude první a poslední operace na hodně dlouho,“ dodala Aneta Vignerová.

 

Kontakt:

Petra Ďurčíková, mediální konzultant oční kliniky Gemini

E-mail: durcikova@n4c.cz

+420 733 643 825

O oční klinice GEMINI, www.gemini.cz

Soukromá oční klinika rozvíjí dlouholetou tradici zlínské oční chirurgie. Zdravotní péče je výsledkem spolupráce a osobního přístupu týmu zdravotníků, vedeného renomovanými lékaři a pracujícího se špičkovou technikou. V čele týmu specialistů stojí primář MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D., oční chirurg s dlouholetou praxí a vysokým renomé v Česku i v zahraničí. Oční kliniku Gemini založil v roce 2003. Je znám svým přínosem pro oční medicínu, například řadou unikátních očních operací, které provedl v mnoha případech jako první v Česku nebo i ve světě.

V současné době provozuje klinika v České republice sedm pracovišť, a to ve Zlíně, v Průhonicích u Prahy, Praze-Krči, Českých Budějovicích, Ostravě, Vyškově a Brně. Jako jediná česká oční klinika otevřela pracoviště také ve Vídni. Kliniky jsou vybaveny špičkovými lasery včetně unikátního 6D laseru SCHWIND AMARIS 1050RS. Jako první v Evropě zavedla klinika Gemini také laserovou operaci čočky i odstraňování očních vad femtosekundovým laserem VICTUS. Stejně tak začala klinika Gemini v roce 2015 jako první v ČR nabízet operace laserem Z8, který je považován za nejmodernější přístroj pro oční operace na světě. Gemini provozuje největší síť moderních laserů pro korekci očních vad v Česku. Oční chirurgové z celého světa pravidelně navštěvují oční kliniku Gemini, aby se seznámili s nejmodernějšími technologiemi. Na jejich vývoji klinika dlouhodobě spolupracuje s předními světovými výrobci.

Prim. MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D.

Studium medicíny na Univerzitě Palackého v Olomouci ukončil v roce 1989 s vyznamenáním a pochvalou rektora. V roce 2000 absolvoval postgraduální studium na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Tématem disertace byla metoda LASIK, kterou v ČR zavedl. Zkušenosti s oční chirurgií sbíral i po světě, hlavně v Kanadě. Působil jako přednosta očního oddělení Baťovy nemocnice ve Zlíně a v roce 2003 založil soukromou oční kliniku Gemini, v jejímž čele dnes stojí. Má za sebou dlouholetou praxi v nezvykle široké škále očních operací – od laserových korekcí očních vad až po transplantace rohovky a operace sítnice. Je mezinárodně známým inovátorem oční chirurgie. Několik očních operací, například centraci vychýlené lidské čočky, implantaci presbyopické fakické čočky nebo operaci čočky Capsulaserem, provedl jako první oční chirurg na světě a řadu očních operací zavedl jako první v ČR (laserovou operaci očních vad LASIK a LASIK femtosekundovým laserem, operaci šedého zákalu mikrořezem, laserovou operaci šedého zákalu). Úspěšnými implantacemi umělé rohovky dokázal vrátit zrak pacientům, kteří byli dlouhou dobu slepí, v některých případech i desítky let.

Přednáší na prestižních mezinárodních očních kongresech po celém světě a vyučuje v kurzech pro zahraniční oční lékaře. Získal řadu prestižních ocenění – je držitelem titulu osobnost Zlínského kraje a Ceny města Zlína. Byl vyznamenán Záslužným vyznamenáním Zlínského kraje a Stříbrnou medailí Senátu Parlamentu ČR za zásluhy o rozvoj oční medicíny. Obdržel Jeseniovu cenu a byl vyhlášen lékařem roku 2010. V roce 2015 také získal prestižní ocenění EY Podnikatel roku. Mezi jeho pacienty patří například exprezident Václav Klaus a Tomáš Baťa s rodinou nebo hraběnka Diana Šternberková. Operoval také řadu kolegů – očních lékařů. Je ženatý, má dvě děti.