Mladík v Melbourne skončil v nemocnici po záhadném mořském útoku

Melbourne 7. srpna (ČTK) – Šestnáctiletý Sam Kanizay z australského Melbourne musel být po víkendové koupeli v moři hospitalizován s neobvyklým zraněním. Jeho chodidla a kotníky pokrýval nespočet drobných bodných ran, které mocně krvácely, napsala agentura AP. Ošetřující lékaři prý netušili, co chlapce pokousalo, jeho otec ale o den později zřejmě zachytil hladové „mořské blechy“ na videu.

Fotky Samových nohou pořízené v nemocnici připomínají spíše natáčení hororového filmu, komentoval případ web deníku The Guardian. Údajné viníky útoku poté natočil jeho otec Jarrod, který se k moři vydal s hrstí syrového masa. Na videu je vidět, jak si na něm drobní predátoři pochutnávají. „Je jasné, že tahle zvířátka mají hodně ráda maso,“ říká Jarrod Kanizay.

Jedno vysvětlení incidentu poskytl agentuře AP australský odborník na mořskou faunu Jeff Weir. Podle něj mohlo jít o korýše známé jako různonožci, kteří se živí mrtvými rostlinami a živočišnými zbytky. Specialista na parazity z Queenslandské univerzity Thomas Cribb však tvrdí, že takováto zranění po setkání s různonožci jsou velmi nepravděpodobná.

„Nikdy jsem nic takového neviděl,“ řekl v australské televizi oceánolog Michael Brown. Podle něj mohli Samovi rozkousat nohy larvy medúz. „Nikdo neví, co jsou ti živočichové zač,“ řekl Jarrod Kanizay australským médiím. „Volali různým lidem, ať už expertům na jedy či oceánologům a doktorům po celém Melbourne, a nic,“ dodal otec zraněného chlapce.

Nyní však média jako nejpravděpodobnější viníky skloňují tzv. mořské blechy z řádu stejnonožců. Tito nenasytní masožraví korýši se živí zejména mrtvými rybami, ptáky a dokonce ohlodávají i mrtvoly velryb, podle australského serveru The Age však nepohrdnou ani masem lidským. Zdržují se v mělčinách a jejich kousnutí je tak drobné, že si jej člověk ani nemusí okamžitě všimnout.

Sam Kanizay si svých krvavých zranění všiml, až když po půl hodině vylezl z vody. Z pláže však odešel domů, do nemocnice jej vzali až rodiče. V pondělí byl mladík ještě stále v nemocnici, neboť doktorům se dlouho nedařilo zmírnit krvácení. Podle doktorů to zapříčinila protisrážlivá látka, kterou mořské blechy produkují podobně jako pijavice.

Docent Richard Reinda z Univerzity Monash v Melbourne řekl webu news.com.au, že mořské blechy nežijí ve velkých skupinách, avšak k Samovi je mohla přilákat krev šířící se ve vodě. „Jsou velmi dobří v hledání potravy,“ řekl Reina. Samova zranění jsou však podle něj povrchová a měla by se rychle zahojit. „Myslím, že je to velmi vzácné,“ soudí o útoku biolog.

Po neobvyklém incidentu se i v pondělí lidé v Melbourne koupali v moři. Byl mezi nimi i Paul Duckett, který zdejší pláže navštěvuje pravidelně již 16 let. „Plaveme tu každý den třeba 15 nebo 30 minut a nikdy jsme nic podobného nezažili,“ citoval muže server news.com.au.

lex šeb