Ministr: Pojišťovny by měly preferovat předávání zubařských praxí

Praha 20. března (ČTK) – Zdravotní pojišťovny by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) měly preferovat předávání zubařských praxí místo nových smluv. Novinářům na tiskové konferenci u příležitosti Světového dne ústního zdraví řekl, že chce s nimi o tom jednat. Podle prezidenta České stomatologické komory (ČSK) Romana Šmuclera není zubařů nedostatek, nechtějí ale ošetřovat jen pacienty na pojišťovnu, protože je to neuživí.

„Počet zubních lékařů není nízký, naopak se zvyšuje. Jsou ale nerovnoměrně rozmístění,“ řekl ministr. Podle Šmuclera byly v minulosti přidělovány smlouvy nerovnoměrně, zubní lékaři tak přibývali hlavně ve velkých městech. „Jestli někde chybí zubní lékař, tak ho musí zajistit zdravotní pojišťovny,“ dodal. Například v Německu a Rakousku podle něj síť řídí tak, že prakticky nepřidělují nové smlouvy, jen obsazují místa po odcházejících do důchodu.

České zdravotnictví vydává ročně 1,5 miliardy korun na amalgamové zubní plomby, podle Šmuclera jich je nejvíc na světě. Zubnímu kazu se přitom lze podle odborníků téměř stoprocentně vyhnout správnou prevencí. „Pokud by se všichni starali o své zuby tak, jak mají – ušetřili bychom spoustu prostředků,“ doplnil ministr. Ve spolupráci s ministerstvem školství podle něj resort připravuje osvětovou akci na školách, kterou spustí ještě letos.

Chce také výskyt zubního kazu u dětí zmapovat. Podle Šmuclera se některé země EU rozhodly do roku 2027 dětský zubní kaz zcela vymýtit. „Jsou u nás lidé, kteří si zuby nikdy nečistili. Musíme udělat všechno pro to, aby to dělaly aspoň jejich děti,“ uvedl.

Ve světě podle prezidenta ČSK lidé používají průměrně čtyři až šest zubních kartáčků ročně, na Čechy vychází průměrně 1,15 kartáčku a jen pomalu je učí používat ty mezizubní. „Přitom většina kazů se udělá právě mezi zuby, kde to běžným kartáčkem nevyčistíte,“ dodal.

Stomatologie je jedním z mála oborů českého zdravotnictví, kde si pacienti za část péče připlácejí. Podle Šmuclera je to i motivační, hodnota zubů je srovnatelná s hodnotou nového auta. Prevencí se dá jejich ztrátě a potřebě drahého implantátu většinou předejít.

van mal