Ministr: Negativní výsledek mělo všech 56 testů na koronavirus

Praha 7. února (ČTK) – Negativní výsledek měly testy na koronavirus všech 56 lidí, kteří byli do čtvrtka v Česku testováni. Na twitteru o tom dnes informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Celosvětově se nakazilo novým typem koronaviru z Číny už přes 31.500 osob, více než 600 nákaze podlehlo.

V Česku se testům podrobili nejen Češi, kteří se v posledních týdnech vrátili z Asie, ale i turisté, zejména čínští, kteří v zemi pobývali a měli příznaky podobné chřipce.

Pěti lidem, kteří byli o víkendu do Česka evakuováni z Číny, se podle středečních informací lékařky z kliniky infekčních nemocí Na Bulovce Kristýny Herrmannové daří dobře a jsou bez příznaků. V nemocnici se jim dvakrát denně měří teplota a nové testy u nich nemocnice plánuje jen při výskytu příznaků, tedy horečky, bolesti svalů nebo kašle. Nákaza se ale potvrdila u jednoho Belgičana, který s nimi letěl v letadle z Číny.

Úřady upozorňují na to, že kromě oficiálních informací se šíří v Česku i nepravdivé. Státní zdravotní ústav dnes podle ředitele Pavla Březovského podá trestní oznámení kvůli falešnému dopisu se zfalšovanou hlavičkou SZÚ a podpisem ředitele, který popisuje nařízení přijatá k ochraně před koronavirem. Podle Březovského může jít o šíření poplašné zprávy.

van snm