Ministerstvo rozdělí 41 milionů mezi domácí hospice

Praha 17. července (ČTK) – Ministerstvo zdravotnictví poskytne dotace ve výši 41 milionů korun devíti zařízením, která poskytují paliativní péči nevyléčitelně nemocným a umírajícím pacientům v jejich domácím prostředí. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Na jaře ministerstvo schválilo sedm dotací za 32 milionů korun na podporu paliativní péče v nemocnicích. Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní péče zastřešující tři desítky organizací dotace vítá, prosazuje ale hlavně systémové řešení financování.

Cílem dotačního programu je podle ministerstva zlepšit a profesionalizovat péči o umírající, a umožnit tak vážně nemocným lidem zemřít v domácím prostředí v přítomnosti jejich blízkých bez nutnosti převozu do nemocničních zařízení v závěru života.

Peníze nyní obdrží Domácí hospic Vysočina, Hospic sv. Jiří, Nemocnice Pelhřimov, Girasole, sdružení pro pomoc a rozvoj, Domov – Plzeňská hospicová péče, Hospicová péče sv. Kleofáše, Oblastní charita Pardubice, Domácí hospic Athelas – středisko Husitské diakonie a Hospic sv. Jana N. Neumanna.

„Za účelem zvýšení dostupnosti a kvality poskytování specializované paliativní péče v domácím prostředí pacienta bude u vybraných poskytovatelů po dobu 36 měsíců probíhat pilotní provoz,“ uvedla mluvčí. Poté ministerstvo vyhodnotí, zda jsou provozovatelé mobilních hospiců schopni poskytovat specializovanou paliativní péči u svých pacientů nepřetržitě s možností nejen telefonické konzultace, ale i bezprostředního výjezdu zdravotní sestry i lékaře.

Paliativní péče se zaměřuje na nevyléčitelně nemocné pacienty, u nichž má zmírnit bolest a utrpení. Nesoustřeďuje se na vyléčení, ale na kvalitu posledních dní a měsíců jejich života, zahrnuje přitom i psychickou podporu a pomoc blízkým. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zdůraznil, že paliativní péče je jednou z priorit jeho úřadu.

Prezident asociace a ředitel Hospice svatého Jana N. Neumanna Robert Huneš dnes ČTK řekl, že rozdělení dotací je sice pozitivní zpráva, ale nikoliv systémové řešení pro všechny hospice. Chtějí dosáhnout toho, aby hospicovou péči a její financování v legislativě lépe zakotvila novela zákona o sociálních službách.

V Česku ročně umírá zhruba 108.000 lidí, asi 65 procent zemře v nemocnici. Ze statistik vyplývá, že velká část je do nemocnice převezena na poslední dny či hodiny života. Podle průzkumů si ale až 80 procent lidí přeje umírat doma. Podle odborníků na paliativní medicínu je domácí péče i levnější.