Ministerstvo: Novela zvýší dostupnost moderních léků i pomůcek

Praha 19. prosince (ČTK) – Novela zákona o pojistném na veřejném zdravotním pojištění, kterou ministerstvo předložilo k připomínkám, má zvýšit dostupnost moderních léků a hrazených pomůcek. Řeší také problematiku dohodovacího řízení nebo práci revizních lékařů zdravotních pojišťoven. Ministerstvo zdravotnictví o dokončení návrhu dnes informovalo v tiskové zprávě. Rozsáhlá novela mění několik desítek ze 61 paragrafů zákona.

Pacienti si dlouhodobě stěžují, že nejmodernější léky nejsou v Česku rychle dostupné a zdravotní pojišťovny je zpočátku nehradí. Někteří proto žádají o léčbu na výjimku ze zákona, která umožňuje léčbu zaplatit, pokud je pro pacienta jediná možná, takzvaný paragraf 16.

„V posledních letech došlo k masivnímu nárůstu nákladů a počtu žádostí o úhradu. Zdravotní pojišťovny jich vyřídí 90 procent kladně a zaplatí za ně přes dvě miliardy korun,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel. O úhradu tímto mimořádným způsobem podle něj žádají i u léků, které by mohly po potřebných krocích výrobce získat úhradu běžnou. Někdy ale žádost o standardní úhradu firma ani nepodá.

Nově by navíc měly o těchto žádostech pojišťovny rozhodovat jednotně. Pro tato a další rozhodování revizního lékaře pojišťovny, který některé platby schvaluje, zákon zavádí nová procesní pravidla a možnosti přezkoumání. Žádostí je kolem 450.000 korun ročně, například o některé zdravotnické pomůcky. V současné době se neúspěšní pacienti soudí, rozhodování ale není jednotné. Zákon zavede revizní komisi, kde budou zástupci ministerstva a odborníci na zdravotnictví a právo.

U nejmodernějších léků novela zavádí delší dobu pro dočasnou úhradu ze zdravotního pojištění, po níž musí lék prokázat, že opravdu funguje. Výrobci se budou muset zavázat, že budou lék dál dodávat, dokud bude potřeba, i pokud nakonec trvalou úhradu nezíská. Méně přísně se budou hodnotit také léky pro vzácná onemocnění, kde je nedostatek pacientů pro běžná hodnocení účinnosti léku. Jedná se například o léky na cystickou fibrózu, svalovou dystrofii nebo různá nádorová onemocnění krve a krvetvorných orgánů.

Podle ministerstva se zákonem také rozšíří počet zdravotnických prostředků, které hradí zdravotní pojišťovny. Nově budou hrazená také například moderní sluchadla, prostředky pro kyslíkovou terapii a domácí plicní ventilaci nebo ochranné přilby. U některých se zvýší počet hrazených kusů. I prostředky pro diabetiky by nově měli předepisovat také praktičtí lékaři, stejně jako například matrace proti proleženinám nebo fixační ortézy. Specializované zdravotní sestry by mohly předepisovat inkontinenční pomůcky nebo pomůcky pro osoby z vývodem střeva nebo močových cest.

S dalšími změnami novela počítá s oblasti stomatologie, dostupnější by měla být péče o pacienty s vážnými vadami jako jsou rozštěpy, více peněz dají pojišťovny také na zubní náhrady. Ze zdravotního pojištění bude nově hrazeno očkování proti meningokoku a umělé oplodnění ženám až do 40 let. Nová legislativa upraví i proces dohodovacího řízení, ve kterém zástupci jednotlivých segmentů zdravotní péče a zdravotních pojišťoven jednají o úhradách zdravotní péče pro další rok.