MfD: Končící ředitelka ústavu zvýšila platy bez vědomí kraje

Brandýs nad Orlicí (Orlickoústecko) 30. března (ČTK) – Odcházející ředitelka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová se rozhodla lidem zvednout platy o deset procent. Sama v ústavu dál zůstává pracovat jako primářka. Vedení Pardubického kraje, které je zřizovatelem ústavu, o zvýšení platů nevědělo, uvádí Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj.

„Nechala všem zaměstnancům podepsat nové platové výměry zlepšené o deset procent a poděkovala jim za spolupráci. Nevěděl o tom ani radní pro zdravotnictví ani já. Udělala to poslední den ve funkci, vůbec netuším, co to udělá s ekonomikou zařízení. Je to naprosto drzé jednání,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Platy podle něj zvedla od 1. března, lidé by tedy peníze měli dostat v dubnové výplatě. Podle hejtmana je nepředstavitelné, že by po tomto kroku Tomanová v ústavu dál pracovala jako primářka.

Na chování ředitelky a primářky si stěžovaly desítky bývalých i současných zaměstnanců. Kraj kritiku manželky někdejšího hejtmana Iva Tomana (ODS) v minulosti odmítl řešit, letos v únoru ale do dění v ústavu zasáhl Netolický. Oznámil novinářům, že si zaměstnanci stěžují na arogantní chování Tomanové, na hustou atmosféru i na její neochotu komunikovat. Radní si pak objednali personální audit za půl milionu korun, který měl říct, zda kritika Tomanové je oprávněná. V březnu ale Tomanová oznámila, že z funkce ředitelky odstoupí, ale primářkou bude nadále. Krajští radní již vybrali novou ředitelku, kterou se v pondělí stane Světlana Jeřábková.

dos mol